Руските митници внасят иск за 22 млрд. долара срещу Банк ъф Ню Йорк

Федералната митническа служба на Русия ще подаде в Московския арбитражен съд иск за 22.5 млрд. долара срещу американската Банк ъф Ню Йорк. Това съобщи РИА Новости в четвъртък, цитирайки адвоката Максим Смал, представляващ държавния интерес.

Юристът е отбелязал, че в периода 1996-1999 г. трезорът е организирал незаконна схема за легализиране на парични средства, получени за експортирани в Русия  товари. Според митническата служба от това Русия е била ощетена с 22.5 млрд. долара.

Разследването на “делото Банк ъф Ню Йорк” започнало в началото на 2000 г., кагота в САЩ се разрази шумния скандал с превод на пари на руската мафия, които са били изпирани чрез финансовата институция. По-късно се изясни, че преводите от руските банки всъщност били тайни доходи на износители.

През 2006 г. бившата сътрудничка на банката Люси Едуардс, която е заемала длъжността вицепрезидент за Източна Европа и съпругът ѝ Питър Берлин бяха условно осъдени на пет години затвор, след като се признаха за виновни в машинациите и съобщиха на съда, че общо от Русия към Банк ъф Ню Йорк са били преведени над 7 млрд. долара.

Година по-рано финансовата институция съобщи, че резервира 14 млн. долара за извънсъдебно уреждане на уреждане на делото с прокурора на Ню Йорк.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?