Руските пари за АЕЦ "Белене" се насочват към Чехия

Спреният ядрен проект не може автоматично да се мести край Козлодуй, каза шефът на "Росатом"

Сергей Кириенко

Русия смята да инвестира предвидените за финансирането на строежа на АЕЦ "Белене" пари в изграждането на два нови блока в чешката АЕЦ "Темелин". Това заяви в четвъртък президентът на "Росатом” Сергей Кириенко по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Той каза още, че прекратеният проект за АЕЦ "Белене" не може автоматично да се пренесе на площадката на АЕЦ "Козлодуй", но "Росатом” е готова да обсъди как да сътрудничи за строежа на нова мощност на работещата ни ядрена централа.

След отказа на България от АЕЦ "Белене” парите, които бяха предназначени за финансирането на проекта, се освободиха и "Росатом” е готова да ги вложи другаде, каза още шефът на държавната корпорация, чиято дъщерна фирма "Атомстройекспорт" трябваше да строи АЕЦ "Белене" но в края на март правителството и парламентът решиха да спрат реализацията на проекта.

Кириенко припомни, че средствата са били заделени за България, тъй като "Росатом” е имала договореност да предостави над 50 % от финансирането на строежа на втората българска атомна електроцентрала.

По думите му сега "Росатом" иска не само да изгражда двата нови реактора в чешката АЕЦ "Темелин", но и да стане инвеститор в бъдещите мощности, явно по подобие на отказаната от българското правителство схема.

"В момента очакваме от правителството на Чехия да зададе правилата за финансиране на проекта, тъй като сме убедени в неговата рентабилност, разбираме го технологически. Срокът за подаване на заявки по техническата документация приключва на 2 юли", каза Кириенко, цитиран от РИА Новости. Той припомни, че АЕЦ "Темелин" е "паневропейски проект", при който турбините ще са френски, автоматичните системи – британски, голяма част от оборудването – чешко, а ядреният остров – руски".

"Ние сме готови не само да доставим оборудване срещу парите на Чехия, но и да инвестираме в проекта. Първоначално чешката страна ще приема заявки по техническата документация, а след това трябва да обяви условията за инвестиране", обясни президентът на "Росатом".

Той обясни, че вече руската компания "Интер РАО" вече е направила подобно предложение и "Росатом" има интерес да финансира строежа на АЕЦ "Темелин" както директно, така и чрез "Интер РАО".

"Наш приоритет номер 1 е проектът в Турция, където вече сме поели съответните задължения. Но сега ни се освободи обем от средства заради решението на българското правителство (да спре АЕЦ "Белене" – бел. ред.), след като бяхме резервирали средства за финансирането на централата. Доколкото сега такава необходимост няма, автоматическо пренасяне на "Козлодуй" не може да стане, следователно освободеният потенциален ресурс може да се инвестира в Чехия", коментира Кириенко.

Той допълни, че са възможни и варианти на доставки на оборудване за атомни централи в Словакия и Унгария и припомни, че "Росатом" проучва и възможността за участие в програмата за строежи на АЕЦ във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?