Руските пазари плащат цена за инвазията в Грузия

Руските пазари плащат цена за инвазията в Грузия
Руските пазари плащат голяма цена за "дръзкото" решение да се нападне Грузия, което предизвика отлив на капитали от Русия и отслабване на нейната валута, заяви висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

"Най-малко отчасти заради грузинската криза, руските финансови пазари загубиха приблизително една трета от стойността си, като загубите в пазарна капитализация са стотици милиарди долари", заяви по време на изслушване в Сената Уилям Бърнс, помощник -държавен секретар на САЩ.

Руската рубла се обезцени с близо 10 процента, откакто миналия месец Русия навлезе в Грузия, за да предотврати военния опит на грузинското ръководство да възстанови контрола си върху отцепническата област Южна Осетия, каза Бърнс пред сенатската комисия по външни отношения.

"Капиталът изтича от Русия, 7 милиарда долара са напуснали страната от 8 август досега", каза той. Още по-големи са щетите от пропуснати възможности, застрашени са плановете за диверсификация на икономиката и възстановяване на инфраструктурата.

"Русия и руският народ плащат значителна цена за непропорционалната военна операция на страната си", заяви Бърнс.

"Руските действия в Грузия, особено нейните дръзки решения за инвазия в Грузия и признаване на Южна Осетия и Абхазия са достойни за съжаление", добави той.

В сряда руските борси прекратиха търговията с акции и редица други инструменти заради паниката на пазара и отбелязания драстичен спад, който е най-големият досега след финансовия колапс в Русия през 1998 г. Финансовото министерство предложи 60 милиарда долара, за да подпомогне на местните банки.

В четвъртък Федералната служба по финансовите пазари на Русия отмени предписанието си забрана на борсовата търговия, което бе издадено предния ден. Преди това финансовият министър Алексей Кудрин е обещал на президента Дмитрий Медведев, че търговията ще бъде възстановена на 19 септември.

Междувременно инвеститори се разтоварват от руските си активи заради глобалната финансова криза, която хвърли в смут Уол Стрийт. Кризата, в съчетание с падащите цени на петрола и руската война в Грузия формираха особено токсичен коктейл за местните пазари, отбелязва Ройтерс.

Сенатор Крис Дод, който настоя за изслушването на Бърнс, се съгласи, че Русия плаща някаква реална цена "за своето поведение в Грузия, макар че глобалните икономически проблеми също имат "огромен ефект".

"Ако Русия не възстанови репутацията на страна, която се придържа към правилата вътре и извън границите си, тя може да жертва...своя икономически успех", каза Дод, който е сенатор от Демократическата партия и председател на банковата комисия.

Бърнс повтори позицията на администрацията на Буш, че отношенията с Русия не могат да продължат както досега, докато тя не изпълни ангажимента да изтегли войските си от Грузия до позициите, заемани преди избухването на военния конфликт.

Още от Свят