Руските пазари плащат цена за инвазията в Грузия

Руските пазари плащат цена за инвазията в Грузия
Руските пазари плащат голяма цена за "дръзкото" решение да се нападне Грузия, което предизвика отлив на капитали от Русия и отслабване на нейната валута, заяви висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

"Най-малко отчасти заради грузинската криза, руските финансови пазари загубиха приблизително една трета от стойността си, като загубите в пазарна капитализация са стотици милиарди долари", заяви по време на изслушване в Сената Уилям Бърнс, помощник -държавен секретар на САЩ.

Руската рубла се обезцени с близо 10 процента, откакто миналия месец Русия навлезе в Грузия, за да предотврати военния опит на грузинското ръководство да възстанови контрола си върху отцепническата област Южна Осетия, каза Бърнс пред сенатската комисия по външни отношения.

"Капиталът изтича от Русия, 7 милиарда долара са напуснали страната от 8 август досега", каза той. Още по-големи са щетите от пропуснати възможности, застрашени са плановете за диверсификация на икономиката и възстановяване на инфраструктурата.

"Русия и руският народ плащат значителна цена за непропорционалната военна операция на страната си", заяви Бърнс.

"Руските действия в Грузия, особено нейните дръзки решения за инвазия в Грузия и признаване на Южна Осетия и Абхазия са достойни за съжаление", добави той.

В сряда руските борси прекратиха търговията с акции и редица други инструменти заради паниката на пазара и отбелязания драстичен спад, който е най-големият досега след финансовия колапс в Русия през 1998 г. Финансовото министерство предложи 60 милиарда долара, за да подпомогне на местните банки.

В четвъртък Федералната служба по финансовите пазари на Русия отмени предписанието си забрана на борсовата търговия, което бе издадено предния ден. Преди това финансовият министър Алексей Кудрин е обещал на президента Дмитрий Медведев, че търговията ще бъде възстановена на 19 септември.

Междувременно инвеститори се разтоварват от руските си активи заради глобалната финансова криза, която хвърли в смут Уол Стрийт. Кризата, в съчетание с падащите цени на петрола и руската война в Грузия формираха особено токсичен коктейл за местните пазари, отбелязва Ройтерс.

Сенатор Крис Дод, който настоя за изслушването на Бърнс, се съгласи, че Русия плаща някаква реална цена "за своето поведение в Грузия, макар че глобалните икономически проблеми също имат "огромен ефект".

"Ако Русия не възстанови репутацията на страна, която се придържа към правилата вътре и извън границите си, тя може да жертва...своя икономически успех", каза Дод, който е сенатор от Демократическата партия и председател на банковата комисия.

Бърнс повтори позицията на администрацията на Буш, че отношенията с Русия не могат да продължат както досега, докато тя не изпълни ангажимента да изтегли войските си от Грузия до позициите, заемани преди избухването на военния конфликт.

Още от Свят

Какви ще са последствията от скандала около къщите за гости?