Руските "затворени" градове се управляват по съветски метод

Правата на около два милиона жители на 40 "затворени" града в Русия системно се нарушават от местната администрация, която практикува методи от съветско време, сигнализираха руски правозащитници, цитирани от Франс прес.

Затворените градове са обиталище на страха и на произвола, твърди Надежда Кутепова, председателката на организация Планета на надеждите със седалище в град Озерск, на 150 км северно от Челябинск, в Урал.

Озерск е затворен град с 86 000 жители, 14 000 от които работят в заводите Маяк, произвеждащи атомни оръжия. През 1957 г. там имаше изтичане на радиация, напомня АФП, цитирана от БТА.

Правозащитниците разобличават местните чиновници, които самоволно определят съдбата на хората, по свое усмотрение решават дали те могат да поканят на гости свои близки, живеещи в други градове, или да пътуват в чужбина. Положението е подобно и в затворения град Северск, в сибирската Томска област, където също се произвеждат ядрени оръжия.

От Планета на надеждите връчиха на президентския представител по правата на човека Владимир Лукин искане за откриване на представителство на организацията в затворените градове.

Споделяне

Още от Свят