Руските сенатори искат да работят в Капитолия

Руските сенатори искат да работят в Капитолия

Архитектурен проект на бъдещия руски парламентарен център, наподобяващ Капитолия, е събрал най-голяма подкрепа сред руските депутати. Това съобщи председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко, цитирана от руски медии.

Тя каза, че за този проект за гласували 636 човека (34%) и той е бил оценен като "най-функционален". Проектът силно наподобява Капитолия (Конгресът на САЩ, който се намира на Капитолийския хълм във Вашингтон -бел.ред.).

Макетите бяха изложени във фоайето на Съвета на федерацията.

Матвиенко каза, че проектът на "Герасимов и партньори" е и неин фаворит, тъй като основното му предимство е функционалното удобство и логистика. Тя допълни, че и трите проекта от шортлистата се нуждаят от доработване.

"Такова огромно количество стъкло, при зимните условия в Русия, такива опити за архитектурни изкушения не винаги са удачни, отслабват тези проекти", коментира Валентина Матвиенко.

Тя каза, че ще предложат на Държавната дума (долната камара на руския парламент) да се направи единна работна група, да се привлекат водещи архитекти и "да се помисли за бъдещия парламентарен център, който ще остане за векове, ще символизира нашата страна, нашия парламент".

По-рано водещ сред представените проекти бе този на бюрото на Михаил Посохин, който преди седмица го представи пред Съвета на федерацията. Той изрази мнение, че руският парламентарен център не бива да прилича на Капитолия.

"Архитектурата на Капитолия във Вашингтон е повторена във всички латиноамерикански страни и всеки щат в САЩ има своя капитолия. Ако ние построим сграда, която ще е същата, тогава ние ще станем още един щат", отбеляза той.

Строителството на парламентарен център в западната част на Москва трябва да започне през 2016 г. и да приключи през 2019 г. Сградата ще се простира на площ 345 хил. кв. метра. До нея е планирано да се построи парламентарно градче, в което да има помещения за работа на двете камари на парламента, служебни жилища, хотел, фитнес център, медицинска клиника и друга социална инфраструктура.

Проектът трябва да се реализира на инвестиционен принцип. Нито копейка бюджетни средства за този проект няма да бъдат похарчени, въпросът с финансирането на проекта ще бъде решен с частни инвестиции, подчерта в сряда Матвиенко.

Споделяне

Още от Свят