Руските сепаратисти в Славянск задържаха военни наблюдатели от НАТО

МО отрече сред тях да има и български офицер

Боеве в Славянск, снимка Ройтерс

Проруските сепаратисти в Славянск са задържали военни наблюдатели от пет държави, като българското министерство на отбраната официално опроверга информациите в руски и украински медии, че сред тях е и български офицер.

Задържани са общо осем души, които са били част от специална мисия за наблюдение на военната дейност в Украйна. Четирима от наблюдателите са германци, а другите са от Чехия, Дания, Полша и Швеция.

Първоначално революционният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи, че са задържани 12 души, сред които 4 украински офицери и 8 представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО. В интервю за германския вестник "Билд", самопровъзгласилият се "народен кмет" заяви, че задържаните наблюдатели не са заложници, а военнопленници.

ОССЕ уточни по-късно, че задържаните нямат отношение към дейността на мисията и всичките ѝ служители са в безопасност, но изпрати екип в Славянск да преговаря за освобождаването на военните наблюдатели.

Изданието "Новости мира" съобщи по-рано, цитирано от ”Фокус”, че в района на Славянск са "задържани, действащи под прикритието на ОССЕ кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания". E-NEWS също съобщи задържани "кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания."

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че един от международните военни наблюдатели, задържани в Славянск, има спешна нужда от медицинска помощ.
Терористите планират да използват заложниците като човешки щит, посочиха от службата.

Според Киев задържането е било планирано и координирано с руски гражданин, който е служител на руските специални служби.

Русия отрича да има войски или агенти в Източна Украйна. Руското външно министерство обяви, че "взима мерки за разрешаване на ситуацията" с военните наблюдатели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?