Руските спецслужби подготвят тотален контрол над интернет-трафика в страната

Руските спецслужби подготвят тотален контрол над интернет-трафика в страната

Руските интернет потребители ще се окажат "под шапката" на ФСБ: задължават операторите да записват и съхраняват данните им

 

До края на годината в Русия ще влезе в сила заповед на Министерството на съобщенията и масовите комуникации, според която спецслужбите ще получат пълен достъп до данните на интернет потребителите, включително телефонните номера, IP-адресите, имената на профилите и електронните адреси на гражданите. Под контрол ще попаднат лицата, регистрирани в социалните мрежи, потребителите на чат-услугата ICQ, както и ползвателите на интернет-телефония.

 

Проектът на заповедта, който бе подготвен още през пролетта, неотдавна беше предварително съгласуван с Федералната служба за сигурност (ФСБ) и сега трябва да мине през правосъдното министерство, съобщи в. "Комерсант", цитирайки източници от сектора на телекомуникациите.

Именно интернет-доставчиците ще бъдат задължени да съдействат на спецслужбите, като снабдят мрежите си със специално оборудване за запис и съхранение на интернет-трафика. Всички те ще трябва да направят това до 1 юли 2014 година.

Заповедта ще наруши конституционните права на гражданите, някои федерални закони и кодекси, предупреждават експерти от сектора и юристи в Русия. В изпратено до министерството на комуникациите от компанията "Вимпелком" писмо, копие на което е изпратено в редакцията на вестника, се казва, че ще бъде нарушено правото на неприкосновеност на личния живот на гражданите, на тайната на кореспонденцията, телефонните разговори, пощенските, телеграфните и други съобщения.

От "Вимпелком" отбелязват също, че проектозаповедта противоречи на Федералния закон за оперативно-разузнавателната дейност, доколкото в него не е упоменато като задължение на операторите да закупуват и използват за целите на разузнаването специални технически средства, които не спадат към средствата за защита.

"От 2008 година в Русия действа системата на "оперативно-разузнавателните мероприятия", която изисква от операторите да предават в спецслужбите телефонните номера и местоположението на абонатите на мобилната мрежа. Новата заповед е обновен вариант на тези изисквания", смята директорът по сигурността в обединената компания "Афиша-Рамблер-SUP" Александър Рилик. "Разликата е, че операторите досега не бяха задължени да записват и съхраняват данните на интернет потребителите. Сега вече ще бъдат, при това преди съдебното решение, което противоречи на конституцията".

Да се разширят правомощията на ФСБ в сферата на информационната безопасност, предлага и правителството. През миналата седмица кабинетът внесе в руската Дума законопроект, който дава на ФСБ правомощието да следи и лови организаторите на компютърни атаки, а също и представителите на терористични и екстремистки групировки, които се подвизават в мрежата, съобщава "Российская газета".

Авторите на законопроекта смятат, че в създалата се ситуация "възниква необходимостта от провеждане на оперативно-разузнавателни мероприятия, насочени към придобиване на информация за събития и действия", които представляват опасност за националните интереси в сферата на интернет сигурността. Жертви на незаконни действия по правило стават информационните системи, използвани от органите на държавната власт, сайтове на кредитно-финансови, образователни и други институции, включително и на критично важни обекти от инфраструктурата.

Две седмици по-рано основателят на проекта Agentura.ru, насочен към "осветяване" на дейността на спецслужбите, разтревожи чуждестранната преса, заявявайки, че ФСБ се готви да държи под постоянно наблюдение гостите на наближаващата олимпиада. Вследствие на това международните издания посъветваха читателите си, планиращи да отидат в Сочи, да оставят вкъщи смартфоните и таблетите си.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?