Според доклад на чешкото военно разузнаване:

Руските спецслужби са най-голяма заплаха за Чехия, основният им интерес е енергетиката

Руските спецслужби са най-голяма заплаха за Чехия, основният им интерес е енергетиката

Доклад на чешкото военно разузнаване, резюмиран от чешките медии, сочи, че през 2011 г. най-голямата заплаха за страната и инфраструктурата ѝ са били руските спецслужби. Особен интерес проявяват те към енергийния сектор, съобщава сайтът Kafene.net.

"Руснаците са най-активната шпионска организация в Чехия", се сочи в доклада, според който Русия продължава да поддържа значителен брой агенти, като подновява стари контакти и установява нови връзки.

Обект на особен интерес са енергетиката и особено проектът за разширяване на ядрената централа в Темелин. (В момента за изграждането на два нови реактора се провежда търг, един от кандидатите в който е консорциум с участието на "Росатом" - бел.ред.)

В доклада се отбелязва също растящата активност на китайските специални служби, които са успели да проникнат в предприятия, работещи с модерни технологии.

От 2005 г. чешкото военно разузнаване ежегодно публикува части от годишните си доклади, припомня  в. "Млада фронта днес".

През юни подобен доклад оповести Информационната служба за сигурност, който също предупреди, че руснаците са най-активните агенти и "работят най-често под прикритието на служители на необосновано многобройната си с оглед на състоянието на двустранните отношения дипломатическа мисия".

"Млада фронта днес" припомня, че само през тази година от Чехия са експулсирани седем руски дипломати и че приоритет на правителството на Петр Нечас е намаляването на енергийната зависимост от Москва.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?