Руските спецслужби замесени в убийството на Политковская

Руските спецслужби замесени в убийството на Политковская

Десет души са арестувани в Русия за убийството на разследващата журналистка Анна Политковская, в което са замесени бивши и действащи служители на Федералната служба за сигурност (ФСС) и на Министерството на вътрешните работи, съобщи в понеделник руският главен прокурор Юри Чайка. Сред заподозрените има и лидер на чеченска мафиотска група.

Той съобщи за “сериозен напредък” в разследването на убийството, предизвикало гневни реакции сред руската опозиция и от страна на Запада.

Журналистката от “Новая газета”, която беше изтъкнат критик на президента Владимир Путин, бе застреляна до апартамента си в Москва през октомври 2006 г. на рождения ден на Путин.

Руските телевизии показаха в понеделник как Чайка се среща с президента, за да му докладва за арестите, както и затова, че предстои да бъдат повдигнати обвинения на всички задържани.

Пред журналисти главният прокурор уточни, че сред арестуваните са организаторите, техните помагачи и преките извършители на покушението. Начело на тази московска групировка за поръчкови убийства, стоял чеченец. "За съжаление в тази група има пенсионирани и настоящи служители на ФСС и вътрешното министерство”, заяви Чайка. Те също били арестувани. Групировката била замесена в убийства и на територията на Украйна и Латвия.

Виновните за убийството на Политковская са замесени и в убийството през 2004 г. на американския журналист Пол Хлебников, главен редактор на руското сп. “Форбс”, както и в атентата срещу банкера Андрей Козов, съобщи Чайка.

Разследващите убийството на Политковская стигнали до извода, че от смъртта ѝ могат да бъдат заинтересовани само лица, които се намират извън територията на Русия.

По думите на Чайка "това са хора и структури, които искат да дестабилизират обстановката в страната, да променят конституционния ред, да създават кризи в Русия и да я върнат към предишната система на управление, при която всичко се е решавало с пари и под натиска на олигарсите. Това са хора и структури, които искат да дискредитират руската държавност и се стремят да провокират външен натиск върху ръководството на страната”, посочи главният прокурор на Русия.

В изявление на сайта на в. “Независимая газета” се казва, че заподозрени служители от силови държавни структури са “получавали разпореждания да осигуряват операционно покритие за убийците и за други престъпни деяния и са извършвали свой собствен бизнес по подготовка на такива кадри”.

“Разследването доведе прокуратурата – и нас – до поне две солидни престъпни групи, работещи тясно една с друга – и което е още по-лошо намесата на проохранителни агенции и престъпници, за които Анна е писала няколко пъти”, пише вестникът, който съдейства на прокуратурата и извършва собствено разследване.

Изданието отбелязва, че е твърде рано да се каже, че въпросът с убиеца на Политковская е разрешен.

Няма гаранции, че някога ще бъдат повдигнати обвинения срещу онези, които в действителност са разпоредели убийството, тъй като Русия е пред парламентарни избори през декември и президентски през март, допълва вестникът. 

Зам.-главният редактор Сергей Соколов посочва, че “Независимая газета” не може да предостави повече подробности, докато разследването не приключи. “Не искам да правя каквито и да е заключения, докато разследването не приключи. Това ще бъде продължителен процес”.

“Не всички замесени са вече арестувани”, допълва Соколов. Той информира, че арестите са станали между 13 и 23 август.

Политковская стана известна като смел хроникьор на нарушенията на човешките права от страна на военните в Чечения и като яростен критик на антидемократичния режим на Путин. Името ѝ присъстваше в няколко списъка на т.нар. врагове на руския народ, публикувани в сайтове на ултранационалистите.

Кремъл винаги е отричал да има каквато и да е връзка с покушението срещу Политковская. Още миналата година Путин намекна, че смята, че неназовани лица от руската правосъдна система стоят зад убийството, което нанесло много повече вреди на имиджа на Русия, отколкото нейните репортажи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?