Руските сталинисти: Да откопчим нашите агенти от ръцете на врага

Сергей Малинкович, лидер на сталинистката организация "Комунисти от Петербург", е изумен от ареста на десет предполагаеми руски шпиони в САЩ и призовава Русия да си ги "откопчи" от ръцете на врага.

"Това са наши граждани, те са живели и работили там в най-добрата героична традиция на съветското разузнаване", каза Сергей Малинкович, цитиран от "Москоу нюз". "Още тогава знаехме всичките им тайни, можехме да анексираме САЩ", допълва той.

Малинкович освен това е разочарован, че агентите са се предали без съпротива.

"Сега обаче трябва да ги откопчим от ръцете на врага", каза той. "Това не е трудно - просто трябва да ги разменим. Трябва незабавно да арестуваме либералния опозиционен лидер Гари Каспаров, либералния реформатор Анатолий Чубайс и всички онези, които са свързани със САЩ."

"Половината от партията "Яблоко" и Горбачов, разбира се", добави той.

Що се отнася до отношенията между Русия и САЩ, Малинкович е на мнение, че колкото по-лоши са те, толкова по-добре за Русия. "Мислехме, че новият президент ще бъде като (американската комунистка) Анджела Дейвис. Но той се оказа по-лош от Джордж Буш".

Малинкович допълни, че има нелегални шпиони - като агентите, задържани в САЩ, - които работят за американското правителство в Русия. "Те живеят тук - портиери през деня и предаващи секретна информация през нощта. Знам един уличен чистач, много е подозрителен, който непрекъснато ми задава въпроси за моята партия. Има много хора като него."

Според Малинкович арестуваните в САЩ агенти са били зле подготвени за работата си. "Путин, който е бивш агент, би трябвало действително да им каже да влязат отново във форма", каза той по адрес на руското външно разузнаване.

Коментарите на Малинкович отразяват само част от руската подкрепа, която може да се види на страницата на Анна Чампан (задържана в САЩ заедно с останалите деветима заподозрени – бле.ред.) във Фейсбук и друг заподозрян агент Михаил Семененко, на която блогъри призовават заподозрените: "Дръжте се" и "Русия никога няма да ви изостави!".

Експерти казват, че заподозрените агенти вероятно са част от спяща клетка и не е задължително да са обучени като супершпионите, представяни във филми и романи, се посочва в анализ на "Москоу нюз", цитиран от БТА.

"Те изглеждат като аматьори", каза Николай Злобин от американския Институт за световна сигурност. "Те са лесен и евтин начин за руската Служба за външно разузнаване да има някого под ръка. Изглежда сякаш не са имали време да направят каквото и да е", смята той.

Руското външно министерство призна, че арестуваните са руски граждани, но отбеляза, че те не сторили нищо, което да навреди на американските интереси.

Това показва, че операцията е реална, коментира Злобин.

Генадий Евстатиев, генерал от запаса от Службата за външно разузнаване и експерт по сигурността, каза, че не може да коментира как Службата за външно разузнаване оперира. Впечатлението му е обаче, че броят на задържаните хора е доста голям.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят