Руските тайни служби продължават да използват пишещи машини

Руските тайни служби продължават да използват пишещи машини от съображения за защита на информацията, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Машините винаги са работели", казва източник от съответните органи в коментар по повод медийни съобщения, че след разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън и твърденията, че Дмитрий Медведев е бил подслушван на форум в Лондон, Федералната служба за охрана е купила 20 пишещи машини.

Те се използват за отпечатване на етикети и за подготовка на редица документи, които не се предвижда да съществуват в електронен вид.

Става дума за нормална практика, за да се гарантира сигурна защита на данните, добавя източникът.

Според закона за държавна охрана Федералната служба за охрана осигурява на висшето държавно ръководство "поверителни връзки" с висока степен на сигурност, например при "телефонни разговори в страната и в чужбина", заяви за агенцията говорителят на службата Сергей Девятов.

В същия режим на поверителност работят вече над половин век и и т. нар. горещи линии между държавните глави. Първата от тях - между Съветския съюз и САЩ, бе открита на 20 юни 1963 г., половин година след Карибската криза, напомня ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят