Руските телевизии: Путин на фона на Кубанския потоп

Вместо да отразяват наводненията, медиите се грижеха за позитивния образ на Путин като загрижен за хората

Руските телевизии: Путин на фона на Кубанския потоп

Съвременна Русия не е Съветският съюз, където за взрива в атомната централа в Чернобил за пръв път бе съобщено след три дни, а Ашхабадското земетресение през 1948 г. и Куреневското наводнение в Киев през 1961 г. въобще останаха държавната тайна.

Но часове наред след катастрофалното наводнение в Краснодарския край на 6 срещу, 7 юли, което отне живота на над 170 човека, водещи федерални телевизии  гледаха да не акцентират на неприятната тема, коментира БСС.

В събота, 7 юли, телевизионните канали "Русия 1", "Первый" и НТВ съобщаваха за трагедията в редовните си новинарски емисии, без да излизат с извънредни новини и репортажи от мястото на наводненията и без да променят програмата си.

Излъчването на кинокомедии и развлекателни шоу програми предизвика буря от възмущение в социалните мрежи.

Вечерната програма "Вести в събота" на "Русия 1" отдели на събитията в Кубан 12 минути – почти толкова, колкото на обсъжданията на плана за реконструкция на Москва и законопроекта за организациите с нестопанска цел.

Бившият водещ на НТВ Антон Красовский написа във Facebook – страницата си, че липсата на извънредни новини и отразяване на катастрофата от мястото на наводненията на 7 юли е "престъпление".

Главният персонаж

Първите специални издания на "Русия 1" и "Первый" започнаха в 23.20 ч. и бяха посветени не на самото наводнение или хода на спасителните работи, а на пристигането на президента Владимир Путин в зоната на бедствието.

Зрителите видяха президента да облита с вертолет наводнените райони, да разговаря с местни началници и да раздава указания за помощта към пострадалите.

Репортажите с Путин не бяха излъчвани в реално време, а с предварително монтирани записи.

В следващите дни кадрите с Путин и съобщенията за неговите действия и посещения доминираха медийните материали за катастрофата.

Контролираните от държавата телевизии явно се стараеха не толкова да предоставят изчерпателна информация на обществото, още по-малко да поставят пред властта остри въпроси, колкото да създадат позитивен образ на държавния глава като на човек, който следи всичко, грижи си за гражданите и действа енергично.

Уроците от Курск

В кризисните дни със заложниците в "Норд-Ост" и Беслан, Путин практически отсъстваше от телевизионния ефир и се върна в обичайната си роля на главен нюзмейкър едва когато драмата отмина.

Истински пиар-провал за начинаещия тогава президент стана и отсъствието му от мястото на трагедията с потъналата подводница "Курск" през 2000 г. и думите му "тя потъна", казани в отговор на въпрос на американския телевизионен водещ Лари Кинг, какво все пак се е случило с подводницата.

Олимпийското спокойствие и неуместната в дадения случай усмивка, с която тези думи бяха произнесени, бяха оценени от много хора като равнодушие.

Тогава Путин се върна в Москва от Сочи, където си прекарваше отпуска, цели 144 часа след трагедията.

Очевидно че президентът и неговите съветници са си направили изводи от тази отдавнашна история, но публиката не е забравила.

"Какво се случи в Кримск? - Те потънаха!", - написа саркастично един руснак в Twitter.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят