Руските туроператори вече подават документи за България в изнесен визов център

От 16 март всички руски туроператори, които работят с България, подават документи в изнесения визов център, поддържан от руска компания, а не в консулството на страната ни в Москва, съобщиха от Министерството на външните работи.

Там те ще бъдат обслужвани два пъти по бързо като окончателно ще бъде решен и проблемът с опашките в натоварения летен сезон. В момента във визовия център обикновените визи се издават за четири дни, вместо за седем, а бързите – за два, вместо за три дни. Срокът ще бъде съкратен за обикновените визи до 2-3 дни, а експресните ще стават до 24 часа.

Изнесеният визов център беше открит в края на миналата година, но до вчера документи за визи се подаваха изключително в българското посолство. Физическият капацитет на консулския отдел е отдавна изчерпан и това се видя добре миналото лято, когато заради липсата на достатъчно гишета и малката площ край посолството се извиха дълги опашки.

В новия визов център срокът за издаването на документа е съкратен наполовина, като туроператорите повече няма да се делят на малки и големи и на такива, които имат или нямат акредитация. За обработка на визите ще се плащат допълнително 11 евро. Това е най-ниската цена в сравнение с другите държави от ЕС, които работят със същата компания в Москва. От първи април визите за деца и младежи, които идва у нас с образователна цел, ще бъдат безплатни.

Заради икономическата криза експерти от туристическия бранш прогнозират сериозен спад на руския ваканционен пазар, като се очаква България да пострада най-малко.

Споделяне

Още от Бизнес