Руските власти отказаха да квалифицират убийството на Борис Немцов като политическо

Руските власти отказаха да квалифицират убийството на Борис Немцов като политическо

Следствените органи в Москва отказаха да дадат статут на политик и общественик на Борис Немцов, който бе убит по-рано през тази година в центъра на Москва. Искането бе отправено до тях от дъщерята на политика Жана Немцова, съобщи БНР.

Тя поиска убийството на баща и да бъде преквалифицирано по друг текст от Наказателния кодекс на Русия от “убийство“ в “посегателство върху живота на държавник или общественик“.

Според адвоката на Жана Немцова, няма съмнение, че Борис Немцов е бил действащ  общественик и политик, защото когато е бил убит, той е бил депутат  в регионалния парламент в  Ярославалска област. Юристът допълни, че е повече от ясно, че убийството на Немцов е свързано с политическата му дейност, защото всички останали версии за чисто криминално посегателство не са били доказани.

Адвикат Вадим Прохоров каза, че дъщерята на Немцов ще търси правата си в Страсбург, където  вече е подадена жалба.  Органите на реда арестуваха чеченеца Заур Дудаев, за които се предполага, че е  убиец на Немцов.  По-късно бяха заподозрени още петима чеченци.

Борис Немцов бе убит на 27 февруари т.г  в близост до Кремъл. Руския вестник "Ведомости" определи Немцов като "жертва на годината" и коментира, че убийство от  такъв характер в Русия никога не е било извършвано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?