Руските власти отрязаха опозиционни кандидати за изборите в Москва

Иван Жданов и Любов Собол

Руските власти обявиха за невалидни кандидатурите на тридесетина кандидати за членове на Московската градска дума, сред които няколко видни членове на опозицията, предаде Франс прес.

Московската избирателна комисия до този момент даде разрешение на 216 кандидати да участват в изборите за градската дума. Изборите ще бъдат произведени през септември, като във връзка с тях руската опозиция демонстрира голяма активност.

Сред опозиционерите, чиито кандидатури бяха обявени за невалидни, са Иван Жданов и Любов Собол, съюзници на противника на Кремъл Алексей Навални. На тях им бе съобщено официално, че кандидатурите им са отхвърлени, тъй като голяма част от съпътстващите ги подписи са невалидни. Жданов и Собол твърдят, че тези твърдения са изфабрикувани.

31-годишната Собол, адвокат по професия, заяви, че избирателната комисия е взела това си решение по нареждане на кмета на Москва.

11 кандидати от опозицията, повечето от които с обявени за невалидни кандидатури, призоваха за демонстрация в събота в рамките на мащабен митинг.

Изборите за Московската градска дума ще бъдат произведени на 8 септември. Мандатът на членовете на думата е пет години, техният брой е 45 души.

Според руското избирателно право независимите кандидати трябва да съберат поне три процента от подписите на потенциалните си избиратели във всеки от 45-те района на Москва, което означава между 4500 и 5000 души.

17 кандидати от опозицията, които успешно са събрали необходимите подписи, твърдят, че процедурата по потвърждаване на валидността на подписите е непрозрачна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят