Руските власти продават част от Юкос 4 пъти под препоръчаната цена

Акциите на руската петролна компания Юкос поевтиняха с повече от 10 процента в началото на борсовата търговия в петък заради непотвърдени до момента данни, че руското правителство се готви да продаде основното производствено поделение на Юкос - Юганскнефтегаз за около 4 млрд. долара - една четвърт от препоръчителната цена, предаде АП.

В петък брокерската компания Тройка диалог определи разпространеното късно предишната вечер съобщение за подготвяната продажба на Юганск, като "възможно най-лошия сценарий". Вече бе ясно, че Кремъл може да предизвика фалит на петролната компания в момент, когато цените на петрола са рекордно високи, ако иска. Данните сочат, че наистина го желае, се посочва в съобщение на Тройка диалог до инвеститорите.

Руският фонд за федерално имущество (РФФИ) нарече съобщенията за предстоящата продажба на 76,8 процента от Юганскнефтегаз за около 4 млрд. долара "слухове", предаде ИТАР-ТАСС, като цитира ръководителя на фонда Владимир Зеленцов.

Интерфакс твърди, че мажоритарният дял в Юганск, който представлява 100 процента от акциите с право на глас на компанията, ще бъде продаден на търг до края на следващия месец и че в наддаването вероятно ще участва руският газов гигант Газпром. Ръководството на Газпром вече няколко пъти отрича, че има намерение да купува активи на Юкос.

"Пладнешки обир"

Цитирани от в. Файненшъл таймс специалисти посочват, че продажбата на Юганск на такава цена е "пладнешки обир" и "най-лошият сценарий".

Във вторник руското министерство на правосъдието обяви, че банката Дрезднер Клайнворт Васерщайн е оценила Юганскнефтегаз на 10,4 млрд. долара - доста под очакваното от финансовите среди.

В четвъртък обаче банката съобщи, че нейната оценка за поделението на Юкос е между 14,7 и 17,3 млрд. долара.

Юганскнефтегаз произвежда около 62 процента от петрола, добиван от Юкос. Компанията-майка оценява поделението на 30 млрд. долара.

Според мнозинството наблюдатели в основата на конфликта между Кремъл и компанията Юкос е желанието на президентската администрация да върне под държавен контрол голяма част от руските петролни резерви, отбелязва ББС.

Като друга причина се изтъква "вендетата" на Кремъл срещу бившия изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски, който спонсорираше опозиционни партии.

Ходорковски е в затвора от една година по обвинения в измами и неплащане на данъци.

Банковите сметки на Юкос бяха замразени със съдебна заповед преди няколко месеца, което принуди компанията да продава част от активите си, за да покрие данъчни вземания за минали години.

Юганск трябва да бъде продаден преди края на тази година, за да се покрият данъчните задължения на Юкос, предявени от държавата.

Немският партньор на Газпром ще играе за покупката на Юганск

При покупката на активите на Юкос за интересите на руския монополист Газпром ще действа немският партньор на компанията - енергийният концерн E.ON, който и ще плати придобиването на Юганскнефтегаз, съобщи Газета.Ру, позовавайки се на източник, близък до правителството на Русия.

В полза на тази версия говори и фактът, че министърът на икономическото развитие Герман Греф се е изказал против участието в търговете на държавни компании.

Смятам за неправилно, ако купувач на Юганскнефтегаз стане държавно предприятие. Би било по-добре, ако това е частна структура, е заявил той в интервю за германския седмичник Ди Цайт.

Концернът E.ON се явява стратегически партньор на Газпром и притежава 6,4 процента от акциите на газовия монополист. През лятото ръководството на немската компания заяви, че няма да увеличава своята част в Газпром. Едновременно с това E.ON прояви интерес към участие в съвместни проекти с Газпром.

По-рано шефът на Газпром Алексей Милер твърдеше, че в бюджета на газовия монопол, който се утвърждава от държавата, не са предвидени пари за покупката на Юганскнефтегаз. Обаче, пише изданието, високопоставен източник от правителството е изразил мнение, че "по-скоро, в търга за продажбата на Юганскнефтегаз ще вземе участие една от свързаните с Газпром компании".

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: