Руските власти разследват активисти на "Грийнпийс" за тероризъм

Руските власти разследват активисти на "Грийнпийс" за тероризъм

Екипажът на легендарния кораб "Арктик сънрайз" е задържан отруските власти, след като бе превзет от въоръжена брегова охрана в международни води вчера. Корабът е под охрана от 19 ч. московско време на 19 септември, се казва в съобщение до медиите на организацията "Грийнпийс-България", разпространено в петък.

Използвайки хеликоптери и въжета, руските власти са слезли на борда и са арестували намиращите се там 25 души. Активисти, които са успели да се скрият в радиоапаратната в началото, заявиха, че са видели хора на колене, с насочени към тях оръжия. Радиоапаратната на кораба е била разбита, при което голяма част от комуникационната техника на кораба не функционира. Корабът се е намирал по това време в международни води, което прави действията на руските власти незаконни, заявяват от "Грийнпийс".

Вече 12 часа организацията няма контакт с кораба, като изглежда че неговата посока е на запад към руските териториални води.

По информация на руския информационен сайт Лента.ру, конвоиран от руските погранични власти, корабът е насочен към руското пристанище Мурманск, където се очаква да достигне след три денонощия.

Изданието съобщава, позовавайки се на официлно изявление на руския Следствен комитет, че пограничното управление на Федералната служба за сигурност на Русия е видяло в действията на активистите на "Грийнпийс" признаци на тероризъм, което ще бъде разследвано.

Организацията "Грийнпийс интернешънъл" не е получила официално потвърждение за повдигнати обвинения, като на активистите е отказан достъп до съдействие от адвокати. Над 20 офиса на "Грийнпийс" по света организират протести пред руските посолства. Българският офис на организацията организира протест на солидарност пред руското посолство в София в понеделник, 23.09, от 9 ч. В случай, че дотогава корабът бъде освободен, протестът ще бъде отменен.

Преди два дни двама активисти на "Грийнпийс" бяха арестувани, след катосе изкачиха на нефтената платформа на "Газпром" "Приразломная".Акцията им, която бе мирен протест в защита на Арктика, бепосрещната с прекомерна употреба на сила от страна на рускатабрегова охрана.

Общо 11 предупредителни изстрела сабили изстреляни, а бреговата охрана е заплашила да запаликораба, ако откаже да се оттегли незабавно.

"В 4.30 сутринта (московско време) 5 надуваеми лодки бяхаспуснати от кораба "Арктик сънрайз" и се насочиха къмплатформата "Приразломная" в отдалеченото Печорско море.Плановете на "Газпром" са да започне добив на нефт от тазиплатформа в първата четвърт на 2014 г. Рискът от нефтени разливии унищожение на 3 природни резервата в района е огромен", сепосочва в съобщението на Грийнпийс-България от сряда.

"Грийнпийс" окупира същата нефтена платформа през август2012 г."Грийнпийс" настоява Арктика да бъде обявена за защитеназона, без достъп за нефтодобивните компании. Почти 4 милионавече подкрепиха кампанията на savethearctic.org, съобщават оторганизацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят