Руските власти са против поскъпването на коняка преди Нова година

Руските власти са против поскъпването на коняка преди Нова година

Руското финансово министерство се обяви срещу повишението на минималните цени на твърдия алкохол преди Нова година. Действащите цени на дребно за коняка трябва да се запазят, поскъпването е неоправдано, коментира директорът по данъчната и митническата политика в Министерството на финансите Алексей Сазанов в нарочно прессъобщение.

"Ние считаме за нецелесъобразно сега да се обсъжда въпросът за значително повишение на минималните цени на дребно на алкохола, особено преди предстоящите празници – Нова година и 8 март", казва Сазанов. Специално за коняка той посочва, че настоящата му цена – 371 рубли (9.56 лева) за половин литър е "оправдана" и съответства на покупателната способност на гражданите.

"Трябва да има сериозни основания за увеличение на цената, а не просто желание да се спечели от потреблението", казва данъчният началник.

Сега в Русия има централно установени минимални цени на коняка, водката, брендито и шампанското. По-рано тази година финансовото министерство подготви проектонаредба за повишение на цената на водката от 205 до 215 рубли и на коняка - от 371 до 388 рубли за половин литър.

Както съобщи РБК, съюзът на производителите на коняк е предложил на правителството скок на цената с 30% - до 493 рубли (12.7 лв.) за половин литър, за да се намали разпространението на фалшив алкохол на руския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?