Руските власти се саморазправиха с неудобен художник

Руските власти се саморазправиха с неудобен художник
Работите на фотограф-художника от Петербург Иван Ушков са били свалени от неговата първа изложба в Москва в рамките на проекта “Младите художници на Русия” в Централния дом на художника. Това се е случило тридесет минути преди откриването на изложбата, като причината е серията "Welcome to Russia", сметната от организаторите на изложбата за вредна за имиджа на Русия.

Освен това през седмицата правоохранителните органи извършили обиск и иззели компютъра на фотографа. Във фотомагазина на Ушков на 19 февруари нахлули цивилни, които се представили за сътрудници на милицията. Иззели фотографиите “Свободна каса” и “Единна Русия”, компютъра и дискове с тези фотографии. Милиционерите свързали неделния взрив в ресторант на Макдоналдс с творчеството на художника, чийто магазин е близо до мястото на взрива. При това сутринта те посетили магазина, представяйки се за клиенти и си купили фотографията “Свободна каса”, а вечерта дошли на проверка, позовавайки се оперативна информация. Цивилните се заинтересували и от фотографията “Единна Русия”, на която е изобразен член на пропутинската партия с кози копита.

Художникът разказа, че жена му също била подложена на разпит с “дебилни въпроси”. Милиционерите го обвинявали в разпалване на етническа омраза и пропагандиране на фашизъм. “Опитват се да ми лепнат икономическо престъпление. Твърдят, че незаконно съм използвал фирмено лого.” В работите на Ушков присъства фирмени знаци, често в силно деформиран вид.

В крайна сметка художникът бил отведен в отдела за борба с икономическата престъпност в централното управление на МВР. “Намекнаха ми, че моят бизнес в магазина за фотографски материали ще пострада, ако отново  участвам в изложба”, казва Ушков.

Иван Ушков е един от най-популярните в интернет руски художници. Работите му са провокативни, с черен хумор и социален подтекст. Ушков ги предоставя безплатно и не поставя подписа си, затова всяка нова негова работа веднага се препечатва в множество сайтове, списания и вестници.

Споделяне

Още от

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?