Руските власти затвориха 4 ресторанта McDonald's в Москва

Руските власти затвориха 4 ресторанта McDonald's в Москва

След като затвори четири ресторанта McDonald's в Москва, руската агенция по безопасност на храните в четвъртък е започнала внезапна проверка на заведения от веригата в уралския регион Свердловск, съобщи Ройтерс.

Роспотребнадзор, както се нарича руската служба за безопасност на храните, заяви, че е открила "серия" нарушения на санитарните норми в четири ресторанта на McDonald's в Москва. Действията на контролния орган бяха предприети след наложените от Запада икономически санкции на Русия, която отговори с контрасанкции. Роспотребнадзор отрича действията ѝ да са политически мотивирани.

"Проверките бяха започнати заради оплаквания" от клиенти, заяви пред Ройтерс Наталия Лукянцева от свердловския офис на Роспотребнадзор.

В сряда агенцията разпореди временното затваряне на четири московски ресторанта от най-известната американска верига за бързо хранене. Един от тях е на Пушкинския площад, който е сред най-посещаваните. Той бе първият McDonald's, открит в Русия през 1990 г. и появата му бе възприета като символ за края на Студената война.

McDonald's има 438 ресторанта в Русия и разглежда страната като един от седемте си най-важни пазара в света извън САЩ и Канада, според годишния отчет от 2013 г. Ресторантът McDonald's на Пушкинския площад е сред десетте най - обортни заведения от веригата в Европа.

Представителите на McDonald's в Русия заявиха, че възнамеряват да предприемат необходимите действия, за да бъдат отворени четирите затворени заведения. Проучваме по същество предявените претенции за определяне на действия, необходими за бързото отваряне на ресторантите за посетители, се казва в съобщение, поместено на сайта на компанията. Оттам изтъкват, че приоритет на McDonald's е предоставянето на качествена и безопасна продукция.

Роспотребнадзор от своя страна съобщи, че след проверките, проведени от 18-20 август, са установени "многочислени нарушения на изискванията на санитарното законодателство" и са образувани дела за административни правонарушения. Материалите ще бъдат предадени на съдебните органи.

Най-голямата световна верига за бързо хранене McDonald's има над 35 хиляди ресторанта в над 100 страни и обслужва над 70 милиона клиенти дневно. В компанията работят около 1.7 милиона човека.

Споделяне

Още от Бизнес