Руските войски щели да се изтеглят от Молдова в "подходящия момент"

Русия ще изпълни обещанието си да изтегли войниците и въоръженията си от Молдова, след като бъде намерено решение на проблема с Приднестровието, заяви руският посланик в Кишинев Юрий Забаков, цитиран от Ройтерс. Той припомни, че Москва винаги е казвала, че ще се изтегли оттам в "подходящия момент".

Съгласно поет ангажимент през 1999 г., Русия трябваше да се изтегли от Молдова в края на миналата година, но това не се случи. Москва предложи на Кишинев свой план за решаване на проблема, който обаче беше отхвърлен от молдовското ръководство.

Според Забаков руските сили в отцепилата се територия не са армия, а служат за поддържането на мира и сигурността в региона. Когато има подходящите условия за изтегляне, това ще бъде направено, изтъкна той.

Приднестровският район, населен предимно от руснаци и украинци, се отцепи от Молдова през 1992 г. след кратка, но кръвопролитна война, опасявайки се, че Кишинев може да се обедини с Румъния. Повече от десетилетие вече в тази сепаратистка област се намират руски войски.

Споделяне

Още от Свят