Руският борсов пазар потъна заради санкциите на САЩ

Олигарсите загубиха за ден 12 млрд. долара, кабинетът обмисля помощ за засегнатите фирми и ответни мерки

Руският борсов пазар потъна заради санкциите на САЩ

Мощен ефект върху руския борсов пазар и местните милиардери имаха в първия ден от тазседмичната търговия на финансовите пазар въведените в петък от САЩ икономически санкции срещу седмина руски олигарси и притежаваните от тях компании. В отговор руското правителство обяви, че обмисля ответни мерки срещу Вашингтон и икономическа подкрепа за своите компании, попаднали под ударите на САЩ, ако техните позиции продължат да се влошават.

Московските борсови индекси се сринаха с близо 10 процента след обявените нови санкции на САЩ. Руската рубла постигна най-големия се спад за един ден от януари 2016 г. Валутата поевтиня с 3.39 на сто до 60.24 рубли за долар. Това е сериозен удар за руската икономика, предаде Франс прес.

Индексът на Московската борса RTS (на дружествата, които се котират в долари) изгуби 11,5 на сто, а индексът Micex (на дружествата, търгувани в рубли) спадна с 9.2 на сто. Руският алуминиев гигант "Русал", собственост на бизнесмена Олег Дерипаска загуби почти половината си пазарна капитализация в търговията в Хонконг. Контролираната от олигарха група ЕН+ потъна с 25 на сто в Лондон и британският регулатор спря търговията с нейни акции.

По оценки на Форбс руските милиардери са загубили 12 млрд. долара заради понижението на стойността на акциите им. Най-пострадал е именно Дерипаска, чието богатство за ден е намаляло с 1.3 млрд. долара. Потърпевш с 1 млрд.  долара от спада на акциите на "Русал" е и Виктор Вакселберг, който притежава 26.5 на сто от компанията. Другият силно ощетен руски олигарх е Владимир Потанин, който притежава 32.9% от "Норникел", който също е загубил почти 1 млрд. долара.Следващите най-ужилени от спада на борсите са съсобственикът на "Новатек" Леонид Михелсон с около 800 млн. долара и Сулейман Керимов - 840 млн. долара. Владимир Лисин, макар и да не е в санкционния списък на САЩ, е загубил в понеделник около540 млн. долара, най-големият акционер в "Северстал" Алексей Мордашов - около 530 млн, долара,

Санкциите, последвали безпрецедентната дипломатическа криза заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри, засягат седмина руски олигарси и притежаваните или контролирани от тях 12 компании, както и 17 висши служители на руското правителство, припомня ББС. Освен Дерипаска, сред потърпевшите са и Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов. Ограниченията за правене на бизнес с американски фирми и физически лица засягат и висши чиновници като шефовете на "Газпром" Алексей Милер и на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

Забраната за бизнес отношения влиза в сила от 5 юни. Дотогава американците, работещи за засегнатите от санкциите компании, трябва да напуснат. САЩ предупредиха, че компании и лица от други държави, които продължават да имат делови отношения със санкционираните лица и фирми рискуват да изгубят достъпа до американския пазар и финансова система.

След тежкия икономически удар в понеделник, руският премиер Дмитрий Медведев нареди на правителството да изготви план за подкрепа на засегнатите от санкциите руски компании и евентуални ответни мерки срещу САЩ. Той определи новите забрани на Вашингтон като недопустими и нелегитимни.

"Колкото до попадналите под санкции наши компании, трябва да се разгледат начини да им се окаже подкрепа. Това касае и металурзите, и енергийния сектор, и търговията с продукти от военнопромишления комплекс. Трябва да се изготвят конкретни предложения за подкрепа", каза Медведев, цитиран от ТАСС.

На спешно свикано заседание на кабинета Медведев определи санкциите на САЩ като завоалирана протекционистка политика. Според него забраните са извън всякаква норма на международното право и прокарват американски търговски интереси противно на действащите търговски правила и в ущърб на нормалната дейност на успешно работещи на световните пазари руски компании.

"Както и в предишните санкционни действия, ние виждаме съвършено очевидна проста прагматична цел – да решават с неконкурентоспособни начини свои икономически задачи",  каза Медведев.

Реакцията на руското правителство дойде, след като акциите на "Русал", която е основната компания на Дерипаска и е един от най-големите производители на алуминий в света, поевтиняха на фондовата борса в Хонконг с 49 на сто до 2.38 долара. Това изтри 3.5 млрд. евро от капитализацията на компанията и може да причини банкрута ѝ. "Русал" добива 7 процента от алуминия в света и близо една пета от продукцията на компанията се реализира в САЩ.

В комюнике, публикувано на борсата в Хонконг, групата посочва, че санкциите "биха могли да доведат до технически фалит по някои дългови книжа на групата". В момента "Русал" прави оценка на въздействието на такъв технически фалит върху финансовото ѝ положение, се допълва в съобщението на компанията. Тя обаче засега продължава да изпълнява всичките си кредитни и финансови задължения, включително за погасяване на дългове и възнамерява да продължи да ги спазва "в съответствие с правните и нормативни изисквания".

Заради обезценяване на акциите с 25 процента, Управлението по финансово регулиране и надзор на Великобритания спря операциите с депозитарни разписки на група ЕН+ (EN+) на Лондонската борса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес