Руският дисидент Кобляков пуснат от домашния арест

Мярката за неотклонение на Кобляков вече е само "подписка", сн. БГНЕС

Софийският апелативен съд пусна на свобода руският дисидент Николай Кобляков, който бе арестуван у нас по заповед за арест, издадена от Интерпол, заради обвинение от руските власти за присвояване на чуждо имущество за повече от 42 милиона рубли.

Във вторник апелативният съд отмени определението на градския съд, който бе наложил на Кобляков "домашен арест", и постанови най-леката мярка за неотклонение за дисидента – подписка.

При това положение той няма право само да сменя адреса си, без да уведоми съответните органи.

От момента, в който е задържан на летище София, Кобляков има изрядно процесуално поведение, аргументира се съдът и прецени, че няма опасност той да осуети производството по екстрадиция, чието първо заседание е насрочено за 10 септември - сряда.

Кобляков, който има и френско гражданство, предпочете да обясни пред българския съд на френски, че не е извършил никакво от описаните престъпления. Той заяви, че не е присвоявал и не е придобивал никакви активи, не е фалшифицирал никакви подписи и смята досието си в Русия за политически мотивирано.

Адвокатът му Биляна Писова каза, че от документите, с които се иска Кобляков да бъде екстрадиран единственото безспорно нещо е посоченият текст от чл. 159, ал. 4 от Наказателния кодекс на Руската федерация. "Оттам нататък не мога да ви кажа какво конкретно той е извършил, тъй като формулирането за твърдени конкретни негови деяния е много неясно и на този етап за нас е невъзможно да си изясним всъщност какво е деянието, за което го обвиняват, че е осъществил състава на едно престъпление", каза защитничката му пред медиите.

Според нея случаят на Кобляков е много интересен като юридически казус. "Никога не е срещан досега или поне не е поставян на вниманието на съда в Люксембург, тъй като поставя въпроса за третирането на европейски граждани и съвместни действия при искане за екстрадиция от трета държава не членка на ЕС, когато гражданин на една държава се намира на територията на друга", каза адвокатът и посочи, че няма такава уредба и възникват много въпросителни.

Кобляков вече поиска от президента Росен Плевнелиев политическо убежище, а редица правозащитни организации призова държавният глава да предостави такова..

Споделяне

Още по темата

Още от България