Руският фондов пазар реагира на напрежението около Украйна с понижение

Руският фондов пазар реагира на напрежението около Украйна с понижение

Борсовият индекс ММВБ се понижи до 1320 пункта във вторник на фона на последните новини около Украйна, очертаващи нова ескалация на напрежението в региона, предаде Финмаркет.

Към 13.30 часа московско време индексът ММ слезе до 1321.7 пункта (-1.3%), индексът РТС - до 1144.85 пункта (-1.2%). цените в рубли на повечето от ликвидните компании на Московската борса (MOEX: MOEX) се смъкнаха с около 3%.

Министърът на отбраната на Украйна Игор Тенюх заяви във вторник, че украинските въоръжени сили са приведени в бойна готовност и са заели полигоните в съответствие с плановете за учения както в източно, така и в южно направление, но резултатите не са утешителни.

По думите на Тенюх общата численост на сухопътните войски на Украйна е 41 хил. души, от които в постоянна готовност трябва да се намират 20 хиляди, но в действителност са около 6 хиляди. Той добави, че ситуацията е извънредно сложна, и правителството, както и Генералният щаб и Министерството на отбраната правят всичко възможно, за да решат този въпрос.

Тенюх съобщи, че е нужно в най-кратки срокове да се създаде "група, която да бъде готова за едни или други действия в южно и източно направление".

Инвеститорите не са настроени оптимистично и заради изявлението на Виктор Янукович пред журналисти в Ростов на Дон. Там той заяви, че продължава да е президент и върховен главнокомандващ на Украйна и отказа да признае за легитимни насрочените за май президентски избори в страната.

Янукович каза също, че в Украйна "банда националисти", действащи уж от името на законната власт, планират да подпалят гражданска война.

Янукович прогнозира и влошаване на социално-икономическото положение в Украйна при сегашната власт и заяви, че не носи отговорност, че Крим се откъсва от Украйна.

Ключов фактор за негативното влияние над руския пазар остава ситуацията около Крим, която повечето от световните инвеститори оценяват негативно, отбелязва Финмаркет.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?