Руският генерален прокурор се среща в София дори с патриарха

Цацаров и Чайка подписаха програма за сътрудничество до 2019 г.

Руският генерален прокурор се среща в София дори с патриарха

Руският генерален прокурор Юрий Чайка ще има изключително интензивна работна програма по време на посещението си в София, което започна в понеделник.

Още първият ден Чайка и Сотир Цацаров подписаха програма за сътрудничество до 2019 година. В нея е записано, че двете прокуратури ще обменят опит за борбата с тероризма, радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната престъпност.

Във вторник руският генерален прокурор ще има срещи с вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и накрая ще има разговори с... патриарх Неофит.

Деня на визитата на Юрий Чайка в България бе обявена на сайта на руската Генерална прокуратура. Българската прокуратура така и не оповести график за посещението.

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка идва у нас заради спогодба, подписана по времето на Борис Велчев, каза главният прокурор Сотир Цацаров при откриването на новата сграда на Софийския районен съд. Борис Велчев бе главен прокурор до 2012 година, а сега е председател на Конституционния съд.

В неделя "Да, България" призова българските институции да бойкотират посещението на Юрий Чайка, а лидерът на партията Христо Иванов определи визитата му като "абсолютен скандал“. Според Иванов, Чайка е "доста страшен човек" и вероятно идва с послание за случващото се в оръжейния бизнес, който няма как да не е свързан с руски интереси. През последните месеци военно-промишления комплекс е разтърсван от стачки и опит на държавата да придобие частни военни заводи.

"Да, България" напомня разследванията през последните години, които изкараха наяве множество корупционни обвързаности на руския генерален прокурор. Преди две години Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални разкри, че Чайка и семейството му притежават имущество, надхвърлящо многократно доходите им. Разкритията не бяха опровергани.

В декларация от 17 септември "Да, България" заяви, че "визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционната дълбока държава и консолидиране на авторитарни властови практики".

"България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република", се казваше в декларацията на "Да България" от неделя. В понеделник активисти на партията поставиха надпис на надлеза към "София тех парк" над бул."Цариградско шосе", който гласи: "Чайка, вън от Европа!". Той беше премахнат минути след това. По повод бързото премахване на протестния надпис "Да, България" отбеляза, че "страхът пред съветския началник явно е огромен".

Междувременно Сотир Цацаров обеща всяка среща и всяка стъпка от посещението на Чайка да бъдат публични за медиите. В началото на юни Цацаров посети Русия по официална покана на своя колега.

По повод критиките на "Да, България" за посещението на руския генерален прокурорЦацаров отговори:

"Не визирам никого, но когато правният ти опит е много нисък и професионалният ти път, ако въобще може да се говори за такъв, е резултат на грантове на чужди фондации и парите на двама-трима олигарси, политическата ти дейност също, какво друго ще ти остане, освен да правиш декларации".

Споделяне

Още от България