Руският Генщаб вече знае по кои страни ще нанася удари

Руското военно министерство разполага с конкретни данни за местонахождението на терористични бази в чужбина, заяви в петък началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Юрий Балуевски, коментирайки предишното си изказване за нанасяне на превантивни удари.

Балуевски подчерта, че няма да назовава страните, където може да се нанасят удари, "за да не избягат онези, срещу които са насочени", предаде РИА Новости.

"И ако ние разполагаме с данни за това, че на територията на граничеща с нас държава има бази на терористи и не намерим разбиране по този въпрос с тази държава, възниква въпроса за нанасяне на превантивни удари по базите", каза Балуевски.

"Решението за нанасяне на превантивните удари зад граница се приема само със санкция на президента на Руската федерация", изтъкна той.

В четвъртък министърът на отбраната Сергей Иванов заяви, че счита за "напълно оправдано и възможно използването на превантивни удари по бази на терористи във всяка точка на света". И Иванов, и Балуевски изключиха използването на ядрено оръжие.

Изявленията бяха направени по повод серията терористични атаки в Русия, отнели живота на над 400 човека, сред които най-тежка беше кризата с обсаденото училище в северноосетинския град Беслан.

"Колкото по-рано бъдат предприети такива действия, толкова по-малка е възможността да се повтори случилото се в Беслан", посочи началникът на генералния щаб на руската армия в петък.

Европейски анализатор предупреждава за евентуални удари в Грузия

По повод изявленията на Москва за нанасяне на превантивни удари анализаторът Дов Линч от Института за изследвания на сигурността към ЕС заяви, че намира тази заплаха за много сериозна в контекста на влошените отношения между Русия и Грузия заради Южна Осетия и присъствието на руските миротворци там.

"Ако бъдат нанесени удари извън територията на Русия - в Панкиското дефиле или в Грузия най-общо казано, това ще бъде нещо много тревожно...Ако възникне провокация в Грузия, очаквам сегашното грузинско ръководство да реагира много силно в сравнение с предходното правителство", заяви Линч, който е директор на отдела за страните от бившия Съветски съюз, пред радио Нова Европа.

Путин се съгласи парламентарна комисия да разследва Беслан

Междувременно бе съобщено, че руският президент Владимир Путин е подкрепил идеята парламентарна комисия да разследва терористичния атентат в Беслан, макар по-рано да предупреди, че подобно разследване може да се превърне в "политическо шоу".

На среща с председателя на горната камара на парламента Сергей Миронов в петък Путин е заявил също, че ще поръча на правоохранителните органи и на Генералната прокуратура да предоставят цялата необходима информация и документи за работата на комисията, предаде РИА Новости.

"Ние всички сме заинтересовани да се получи пълна, обективна картина а трагичните събития, свързани с вземането на заложници в Беслан", каза държавният глава.

По последни данни най-малко 339 души са загинали по време на кризата със заложниците в Беслан, съобщи в петък пресслужбата на правителството на Северна Осетия, цитирана от Франс прес.

Идентифицирани са телата на 238, от които 115 деца, уточни прокурорът на Северна Осетия Александър Бигулов. Остава да бъдат идентифицирани телата на 91 заложници, сред които на 54 деца.

Най-малко десет войници от руските специални части за загинали при престрелките на 3 септември, както и 31 от похитителите, съобщават властите.

Сергей Миронов е информирал президента, че за 20 септември е насрочил извънредно заседание на тема "Законодателното обезпечаване на всички необходими мерки за противодействие на тероризма". На това заседание може да бъде създадена и специална комисия на Съвета на федерацията по разследване на обстоятелствата, довели до трагедията в Беслан, уточнил Миронов.

В началото на седмицата Путин, а след това и неговият външен министър, атакуваха остро западните лидери по повод призивите им за диалог с чеченските бунтовници и за прозрачност при разследването на случилото се в Беслан.

Критиките бяха предизвикани най-вече от изявлението на холандския външен министър Бернард Бот руските власти да обяснят причините за гибелта на стотици заложници при щурма на училището в Северна Осетия.

Болшинството руснаци са повярвали на официалната версия

Руското електронно издание Lenta.ru съобщи в петък, че по данни на Независимия аналитичен център болшинството руснаци са повярвали на официалната версия за събитията в Беслан, като 45% от запитаните смятат, че информацията за случилото се е обективна, макар и непълна (поради съображения за сигурност).

Към момента няма точен отговор на въпроса какво точно се е случило миналия петък, когато руските спецчасти щурмуваха училището в Беслан, където въоръжени екстремисти държаха заложниците.

Според руския генерален прокурор трагичната развръзка е настъпила, когато похитителите започнали да пренареждат експлозивите във физкултурния салон, където бяха задържани заложниците, в резултат на което е предизвикана експлозия.

Михаил Горбачов настоя за открито разследване

На 8 септември много депутати поискаха парламентарно разследване на събитията в Беслан, а ден по-късно за открито разследване настоя и бившият президент на СССР Михаил Горбачов.

Горбачов поиска такова разследване, тъй като по-рано президентът Путин заяви, че правителството ще проведе само вътрешно разследване, но то няма да е публично. Тогава Путин обясни, че няма да се противопостави, ако Думата реши да разследва обсадата на училището и последвалата кървава развръзка, но предупреди, че то може да се превърне в "политическо шоу".

Бригадите Исламбули обявиха Путин за следваща мишена

Ислямистка група, която пое отговорността за взривяването на два руски самолета миналия месец, заплаши в четвъртък, че следваща ѝ мишена е руският президент Владимир Путин, съобщи Асошиейтед прес.

Изявлението, подписано от Бригадите Исламбули, е публикувано в уебсайт, на който и преди са били помествани подобни декларации на ислямисти.

Бригадите Исламбули поеха отговорността за взривяването на два руски пътнически самолета на 24 август, при което загинаха 90 души. Същата група твърди, че стои зад самоубийствения атентат пред станция на московското метро на 31 август. Тогава загинаха 10 и бяха ранени над 50 души.

Осетинският парламент иска от Путин наказания на виновните

В прието обръщение към президента на Руската федерация Владимир Путин парламентът на Северна Осетия настоява да се накажат независимо от званията и заеманите длъжности ръководителите на силовите органи, допуснали трагедията в Беслан, както и да отмени мораториума върху смъртното наказание.

В петък парламентът на Северна Осетия одобри Алан Борадзов за нов министър - председател на републиката, след като предния ден президентът Александър Дзасохов подписа указ за оставка на кабинета.

В Северна Осетия се състояха масови митинги с искания за оставка на президента заради кризата със заложниците в Беслан. На митинг във Владикавказ Дзасохов обеща всички виновници за станалото в Беслан, носещи пагони, да бъдат наказани независимо от званията им, припомня ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят