"Руският" хакер проговори: Системата е пробита от 11 години

Ако "корумпираното ви правителство" не разкрие истината, ще има още разкрития

"Руският" хакер проговори: Системата е пробита от 11 години

Човек, представящ се за руски гражданин, твърди, че той е хакнал базите данни на Националната агенция за приходите и е изпратил до медиите в понеделник хиляди данни на български граждани. Факт е, че информацията е изпратена от руски мейл, но до момента българските власти твърдят, че не знаят откъде идва атаката, освен че е от чужбина.

Предполагаемият хакер изпрати посланието си до Нова телевизия.

Той се представя за "руски" гражданин, женен за българка. "Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко зле е държавата ви", пише мъжът.

"Изтичането на данни се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация", пише в имейл до Нова тв анонимният подател.

По думите му правоохранителните органи няма да свършат нищо и само ще покрият истината. "Ако те не разкрият истината, аз лично ще кача 21 GB данни в руски и български торент тракери, така че всеки да може да сваля информацията свободно", заплашва мъжът.

Той посочва още, че ако някоя от медиите съобщава фалшива информация за това, което се случва, той ще разкрие още два теча от Министерството на финансите. Той разполагал и с 3 GB данни от медийната група бТВ и две други медии.  

"Нека играта да започне", завършва хакерът.

Извършената хакерска атака е най-мащабното изтичане на лични данни на български граждани.

Авторите на посланието до медиите (към момента не е ясно дали сред тях попада и проговорилият "руснак") твърдят, че са откраднали данните на над 5 млн. български граждани, а също така на чуждестранни граждани и компании (според последното преброяване населението на България е малко над 7 млн. души). Министерството на финансите твърди, че е източена около 3% от информацията на данъчните, но не обявиха колко души точно са засегнати.

Хакерите писаха, че общият обем на задигнатите от тях данни е около 21 GB, а до медиите са изпратили по-малко от 11 GB. Те не уточняват дали информацията ще бъде публикувана в Интернет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?