Руският икономически министър напусна

Виктор Христенко

Руският министър на промишлеността и търговия Виктор Христенко, който работи от 15 години за правителството на страната, е напуснал поста си. Оставката е във връзка с преминаването му на длъжността председател на създадената през декември Евразийска икономическа комисия (ЕИК). Това съобщава сайтът на руското президентство в сряда.

В ЕИК влизат Русия, Беларус и Казахстан и целта ѝ е да сформира Евразийско икономическо пространство, което после да прерасне с Евразийски икономически съюз. Очаква се първото заседание на ЕИК да се състои на 1 февруари, а на този пост Христенко ще има статут на независим международен чиновник.

Все още не е обявен приемникът на Христенко в Министерството на промишлеността и търговията, но неофициално за поста се спрягат имената и на двамата му досегашни заместници Денис Мантуров и Андрей Дементьев, който обаче не горял от желание да се заеме с тези функции, според руски издания.

54-годишният Виктор Христенко започва работа в руското правителство през 1997 г. като зам.-министър на финансите. После става вицепремиер в кабинета на Сергей Кириенко, Сергей Степашин, Владимир Путин и Михаил Касянов. За една седмица през 2004 г. той дори изпълнява функциите на премиер до назначаването на Михаил Фрадков на този пост. Същата година той става министър на промишлеността и енергетиката, по през 2008 г. ведомството е разделено на две и той поема частта с промишлеността и търговията.

Споделяне

Още от Свят