Руският износител на оръжие става "министерство в сянка"

Руският износител на оръжие става "министерство в сянка"

Изключителният износител на руско оръжие "Рособоронекспорт" ще стане акционерно дружество, след което неговият капитал ще бъде внесен в бъдещата държавна корпорация "Ростехнологии" с всичките си дъщерни предприятия, съобщава във вторник вестник "Коммерсант". По този начин ще се  появи мощна държавна структура, която не само ще контролира търговията с руско въоръжение, но и се занимава с производството и продажбата на гражданска продукция, коментира изданието. Очаква се новата структура да бъде оглавена от сегашния шеф на оръжейния износител Сергей Чемезов.

Администрацията на президента вече е изготвила пакета документи по реформите в "Рособоронекспорт" и те са изпратени до първия вицепремиер Сергей Иванов. Очаква се правителственото заключение по тях още тази седмица, за да може Държавната Дума да приеме промените още в  хода на есенната сесия, но преди парламентарните избори, които са насрочени за 2  декември.

В документите не са посочени конкретни цифри за размера на уставния капитал на новата компания, защото в момента е почти невъзможно да се оценят  активите на "Рособоронекспорт".

Компанията, която държи лицензите за производството на руските оръжия и върти търговията с тях лобира за превръщането  си в държавна корпорация от 2005 г. По фактическото преобразуване обаче се работи отскоро, след като бяха създадени първите държавни корпорации - Банката "Развитие", "Роснанотех" и Държавната корпорация на атомната промишленост.

Тази дружества се отличават от обикновените държавни компании по това, че те са изведени от директния контрол на правителството, техните ръководства се назначават лично от президента, а правилата за разкриване на информация за тях са по-малко строги отколкото за откритите акционерни общества.

Фактически след реорганизацията "Ростехнологии" ще бъде "министерство на промишлеността в сянка", пише "Коммерсант".

"Рособоронекспорт" притежава не само активи,свързани с износа на оръжие, но и редица граждански активи. Миналата година държавното предприятие придоби част от акциите на най-големият производител на титан в света "ВСМПО-Ависма".

С България дружеството води спорове от години за производството на автомата "Калашников" и редица други оръжейни лицензи , като въпросът последно ще се урежда от българските фирми износителки на оръжие.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?