Руският музей "Сахаров" на съд за разпалване на религиозна омраза

В Москва започва процес срещу директора на Музея "Андрей Сахаров" заради разпалване на религиозна омраза, предаде Би Би Си.

Юри Самодуров е обвинен в организирането на изложба, която съдържа богохулства. Руската православна църква беше разярена от експозиция модерно изкуство миналата година, в която беше включено изображение на Христос в реклама на Кока-Кола с надпис "Това е моята кръв".

На изложбата беше показана и скулптура на църква, направена от бутилки водка.

Вандали разбиха експонатите само дни след откриването на изложбата, но повдигнатите срещу тях обвинения скоро бяха оттеглени.

Ако Юри Самодуров бъде намерен за виновен, присъдата може да е пет години затвор.

Другите двама организатори на експозицията "Внимание! Религия!", също са подведени под отговорност.

Самодуров твърди, че не е имал никакво намерение да обижда вярващите, като каза, делото срещу него е абсурдно и е директно предизвикателство срещу фундаментални принципи като свобода на мисленето и изразяването.

Негови поддръжници изтъкнаха нарастващата власт и влияние на Ортодоксалната църква в светската по конституция държава.

Защитниците на Самодуров заявиха пред районния съд, че в обвинението не е посочено кои произведения на изкуството разпалват религиозна омраза, срещу кого и защо.

Ако това, което църквата смята, че е поругаване, се смята за престъпление в светска държава, означава, че делото е политическо, каза Самодуров.

Ръководеният от него музей беше основан с мисия да промоцира демокрацията и човешките права, за които се бореше съветският дисидент Андрей Сахаров.

Споделяне

Още от Свят