Руският олигарх Александър Лебедев може да затвори бизнеса си в Русия

Александър Лебедев

Руският милиардер Александър Лебедев, съсобственик на руския опозиционен вестник "Новая газета", съобщи в петък, че възнамерява да прекрати дейностите си в Русия заради натиск от страна на специалните служби, предаде Франс прес.

 

"Нямам друг изход. Така повече не може. Срещу мен се води добре планирана кампания. Не говоря за Кремъл, а за офицерите от специалните служби", заяви той в интервю за електронния всекидневник "Газета.ру".

 

Лебедев, чието състояние възлиза на 1,1 милиарда долара според тазгодишната класация на сп. "Форбс", не смята, че може да продаде руските си активи.

 

В момента никой няма да купи нищо от мен. Не мога да продам дори недвижимото си имущество в Москва, каза той и не изключи възможността да възложи управлението на имотите си на доверено лице.

 

В интервю за Ройтерс от московския си офис 52-годишният магнат каза, че може да бъде арестуван по политически причини. Той допусна също, че Русия може да преживее вълна от политически репресии вследствие на поредица мерки, въведени след връщането на Владимир Путин на президентския пост през май.

 

Според мен най-големият проблем е, че страната се управлява по едноличен модел. Надявам се да съм сгрешил, когато казах, че сме на ръба на политически репресии, добави той.

 

Лебедев е бивш агент от КГБ, натрупал богатството си в частния банков сектор през 90-те години на миналия век. Той притежава няколко британски вестника, сред които и всекидневника "Индипендънт".

 

Той е един от основните акционери в най-голямата руска авиокомпания "Аерофлот" и собственик на Националната резервна банка, която вече беше претърсена от полицията.

 

Олигархът неведнъж е критикувал остро режима на Владимир Путин и не крие подкрепата си за адвоката, блогър и изобличител на корупцията Алексей Навални - една от главните фигури на протестното движение срещу режима на президента.

 

В края на юни Навални успя да влезе в управителния съвет на "Аерофлот" благодарение на гласа на Лебедев.

Споделяне

Още от Свят