Руският олигарх Фридман заложи фундамента на световна енергийна империя

Лондон заплаши да блокира придобиването на британски газови находища в Северно море

Михаил Фридман

Руският милиардер Михаил Фридман започна изграждането на международна енергийна компания, след като в понеделник финализира сделката по придобиването на петролно-газовия бизнес на германската компания RWE за 5.1 млрд. евро. Сделката се осъществи въпреки съпротивата на британското правителство, което може да предизвика продажба на британските активи в компанията, съобщи "Уолстрийт джърнал".

Инвестиционната компания на Фридман LetterOne Group, чийто активи са 29 млрд. долара, получава в резултат на сделката петролни и газови местонахождения във Великобритания, Дания, Норвегия, Германия и Египет, както и лицензии в още няколко страни. По такъв начин бизнес групата на руския олигарх получава възможност за амбициите си да се превърне в значим световен енергиен играч.

LetterOne назначи за ръководител на новата компания, която ще се нарича L1 Energy, бившия генерален директор на BP PLC лорд Джон Браун.

Британското правителство обаче заяви още миналата седмица, че може да застави L1 Energy да продаде британските активи, придобити от компанията.

L1 Energy разкритикува в понеделник тази позиция, заявявайки, че несъгласието на британския енергиен министър Еди Дейви е "неоснователно".

LetterOne посочи, че си запазва правото да заведе съдебно дело и да търси компенсации, ако правителството изпълни заканата си и блокира продажбата на акциите на 13 газови находища в Северно море, които трябва да станат собственост на Фридман.

Британското правителство е обезпокоено от това, че Фридман, който поддържа връзки с деловите и правителствените кръгове в Москва, може да попадне под санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Русия заради кризата в Украйна. До момента Фридман не е сред санкционираните олигарси, близки до Кремъл.

Тази сделка бележи връщането на Фридман в енергийния бизнес две години след като той продаде дела си в ТНК-BP "Роснефти", чрез което обезпечи стартовия капитал за приключената в понеделник сделка с RWE.

Рос Дентън, партньор в лондонската юридическа компания Baker McKenzie, заяви, че LetterOne вероятно ще се изправи пред неравна схватка в съда при опита си да докаже, че решението на британския министър е неоснователно.

Фактът обаче, че сделката е била одобрена в друга страна и Великобритания е единствената държава, която отказва да даде съгласие, може да е аргумент срещу Лондон.

Британският енергиен министър каза преди да бъде приключена сделката между LetterOne и RWE, че ако продажбата се осъществи, той ще настоява компаниите да продадат активите на трета страна. Находищата, придобити от Фридман, реализират между 3 и 5 процента от производството на газ във Великобритания.

Споразумението между RWE и LetterOne изисква британските активи да бъдат отделени и германската енергийна компания да изкупи обратно тези газови находища, ако до една година бъдат наложени санкции на Фридман, на негови партньори или на фонда му. Според Дейви обаче това не снема безпокойството на Лондон.

Говорител на RWE каза, че германската компания не планира да участва в никакви съдебни искове заедно с LetterOne. Продажбата беше от решаващо значение за RWE, която се опитва да намали дълговете си от 31 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес