Руският опозиционен лидер Навални бе осъден на пет години затвор

ЕС и САЩ определиха процеса като политически

Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден на пет години затвор. Ленинският районен съд в град Киров го призна в четвъртък за виновен в присвояване на средства от държавното дърводобивно предприятие "Кировлес" през 2009 г.

Магистратите разпоредиха Навални да бъде арестуван в съдебната зала. Сложени му бяха белезници и той бе изведен под стража заедно с бизнесмена Пьотър Офицеров, осъден като негов съучастник на 4 години затвор.

Минути преди това Навални призова поддръжниците си да продължат неговата битка и написа в Туитър: "Добре. Не тъгувайте за мен. И най-важното – не стойте със скръстени ръце, който е хванал кокала няма да го пусне сам.“

Навални винаги е твърдял, че процесът срещу него е политически мотивиран, заради опозиционната му дейност срещу президента Владимир Путин.

37-годишният блогър води кампания срещу партията на Путин "Единна Русия" и стана популярен с разкритията си за корупция в управлението.

Наскоро той каза, че смята да се кандидатира за президент, а вече регистрира кандидатурата си за кмет на Москва.

Навални няма да участва в изборите за кмет на Москва

Шефът на предизборната му кампания Леонид Волков заяви след произнасянето на присъдата, че Навални може да не участва в изборите за кмет на 8 септември. Това е решение на самия Навални, което до септември може да се промени. Регистрацията му кандидат-кмет остава до влизане в сила на присъдата, а щабът продължава да работи.

Освен това Навални призовава привържениците си да бойкотират изборите.

Според последните социологически проучвания настоящият кмет на Москва Сергей Собянин ще запази поста си със 78% от гласовете, а Навални би се класирал втори с 8 на сто.

Делото е "изфабрикувано от начало до край"


Когато присъдата бе произнесена, някои от привържениците му се просълзиха, а в социалните мрежи, които той използва толкова ефикасно, избухна вълна от гняв, предаде Би Би Си.

Бившият министър Борис Немцов, също политически противник на Путин, коментира пред репортери, че делото "е напълно изфабрикувано от начало до край и дори съдията не може да каже каква е била причината за престъплението".

Вината на подсъдимите е напълно доказана, заяви съдията Сергей Блинов, който е записал в присъдата, че в делото отсъства политически мотив.

Защитата на подсъдимите заяви, че ще обжалва пред висшестояща инстанция. Това ще отнеме 10 дни, а още 30 дни ще са нужни на Кировския областен съд да разгледа жалбата. До влизането в сила на присъдата Навални остава кандидат за кмет на Москва.

Съдията Сергей Блинов наблегна върху "тежестта на престъплението" и "опасността за обществото". Той мотивира извода, че Навални е виновен, със самопризнанията на бившия директор на "Кировлес" Вячеслав Опалев, сключил сделка със следствието и получил условна присъда. Също и с данни от записани телефонни разговори и електронна кореспонденция на подсъдимия, получени незаконно според неговите адвокати.

Навални твърди, че Опалев свидетелства срещу него, защото иска да си отмъсти, тъй като Навални е препоръчал той да бъде уволнен и компанията му да бъде разследвана за корупция.

Съдът определи Навални като организатор и ръководител на кражба на имущество в особено големи размери - дървен материал за близо половин милион долара. Според присъдата опозиционерът е разработил престъпния си план като съветник на местния губернатор Никита Белих, действайки съвместно с бизнесмена Пьотър Офицеров.

Съдебното заседание бе отразено от над 100 руски и чуждестранни журналисти, по-специално от Европа, Япония и САЩ.

Според руски правозащитници делото срещу Навални е политическо. Адвокатите на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, прочул се с критики срещу Кремъл и излежаващ присъда за финансови измами, сравняват процеса срещу Навални с едно от делата срещу техния довереник.

Привържениците на Навални подготвят протест срещу присъдата по-късно в четвъртък.

ЕС и САЩ осъдиха процеса като политически

Европейският съюз заяви, че присъдата на Алексей Навални повдига сериозни въпроси за правовата държава в Русия.

В изявление на външнополитическата служба на ЕС се казва, че обвинението към Навални в злоупотреби е било необосновано.

Германия също реагира, като представителят на правителството за връзки с Русия Андреас Щокенхоф нарече процеса "показателен", а произнесената присъда – репресивна мярка за неутрализиране на политически опонент.

Руският посланик в Москва Майкъл Макфол изрази в Туитър разочарованието си от произнесената присъда.

"Дълбоко сме разочаровани от осъждането на @Navalny и явните политически мотиви в този съдебен процес", написа Макфол, което бе и първата официална реакция на САЩ по случая.

Навални пристигна в съда в Киров след 12-часово пътуване през нощта с влак от Москва. Съпругата му Юлия коментира, че той е знаел, че ще бъде осъден и бил психологически подготвен, че ще влезе в затвора.

Съдът предприе необичаен ход, като разреши цялото съдебно дело да бъде предавано онлайн и то бе проследено от огромен брой хора. Държавната телевизия прояви незначителен интерес към процеса, независимо, че Навални е обществено значима фигура.

Веднага след като приключи делото, в полицията в Киров задържа няколко привърженици на осъдения опозиционен лидер. Както съобщават руски медии, единият е арестуван затова, че държал мегафон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?