След като съдът отказа го екстрадира

Руският опозиционер Кобляков: България доказа, че не е сателит на Москва

Заяви, че ще остане в страната да работи за развитието й

"България доказа, че е наистина част от Европа, а не нечий сателит и бъдещето ѝ е много светло", заяви  руският опозиционер Николай Кобляков, след като преди ден Софийският градски съд отказа да го екстрадира.

Във видеобръщение от сградата на Съдебната палата в София Кобляков потвърждава, че ще продължи да живее в България, която определя като негова трета родина и ще работи за по-бързото ѝ развитие.

Той благодари на съда, но и на прокуратурата, като определя решението да не бъде екстрадиран като пример за истинско европейско правосъдие.

Преди ден прокурорът по делото изненадващо се отказа от първоначалната си позиция в полза на екстрадицията и представи по време на съдебното заседание пламенна реч за тоталитарното управление.

"Аз съм невероятно благодарен на прокурора, който наистина се е запознал много внимателно с доказателствата и руското досие, и не подкрепи първоначалното си искане за екстрадиране", каза Кобляков.

Той е основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу режима на Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

Кобляков бе арестуван на 29 юли при пристигането си от Франция на столичното летище по заповед от Интерпол по обвинение на Москва, че в периода 2004-2005 г. е присвоил над 1.2 млн. евро от френска компания, като предварително се уговорил с неизвестни лица.

Задържането му предизвика остра обществена реакция заради съмнения, че е политически мотивирано, а българският съд реши, че не може да се направи "категоричен извод за яснота на престъпната дейност".

Освен това при евентуалното негово екстрадиране в Русия "съществува риск, който настоящият съд не може да позволи да настъпи" – а именно той да бъде репресиран от тамошните власти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?