Руският парламент гласува контрасанкции срещу САЩ и някои други страни

Руският парламент гласува контрасанкции срещу САЩ и някои други страни
Държавната дума прие на трето, последно четене закон за контрасанкции срещу САЩ и други страни, определени като неприятелски. 
 
Правителството по решение на президента получава право да налага различни мерки за противодействие, които в същото време не трябва да важат за жизнено необходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни, предаде ТАСС.
 
Съответните решения могат да бъдат приети също така от президента по предложение на Съвета за сигурност на Русия. В случай на премахване на обстоятелствата, станала причина за приемане на контрасанкциите, правителството отменя съответните мерки за въздействие. 
 
В документа се казва, че целта на закона е "защита на интересите и сигурността на Русия, на нейния суверенитет и териториална цялост, на правата и свободите на гражданите на Руската федерация от неприятелски действия на САЩ и други чужди държави, включително изразяващи се в налагане на политически или икономически санкции по отношение на Руската федерация, граждани на Русия или руски юридически лица, в извършване на други действия, представляващи заплаха за териториалната цялост на Русия или насочени към икономическа и политическа дестабилизация на Руската федерация". 
 
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?