Руският парламент одобри избраника на Путин за премиер

Руският парламент одобри избрания от президента Путин кандидат Михаил Фрадков за министър - председател.

352 депутати подкрепиха кандидатурата на Фрадков, 58 депутати, сред които и комунистите, гласуваха против, а 24 се въздържаха.

Фрадков, който е слабо известен политик, бе номиниран в понеделник от президента за наследник на уволнения премиер Михаил Касянов.

Махането на Касянов беше изтълкувано като поредна стъпка в разчистването на хора, останали в Кремъл от времето на предишния президент Борис Елцин, отбелязва Би Би Си.

Това стана дни преди президентските избори на 14 март, които се очаква Путин да спечели с огромно мнозинство.

Повишаването на конкурентоспособността на руската икономика и решаването на свързаните с това проблеми - това ще е приоритетът на новото правителство, заяви Михаил Фрадков пред Държавната Дума. Той посочи, че трябва да се открият конкурентните преимущества на руската икономика и да се зададе "конкретен план за работа". Добави, че повишаването на ефективността и конкурентоспособността на икономиката ще доведе до освобождаване на работни места.

Други приоритети на правителството, каза също Фрадков, ще са развитието на науката и решаването на проблемите в образованието. "Нищо не ни очаква, сега всичко зависи от нас", подчерта новият премиер.

Номинацията на бившия представител на Русия в ЕС за премиер на страната изненада всички. Фрадков все още беше в Брюксел, когато бе съобщена новината за неговата кандидатура. Той не беше разглеждан от никого като евентуален премиер на страната.

Фрадков посочи либерално настроения икономист Александър Жуков като свой заместник в правителството. Според анализатори Жуков се ползва с уважение в руските финансови кръгове с про-реформаторското си мислене.

Руските медии представиха Фраков като тежък бюрократ с малко собствени идеи, който ще бъде гумен печат на президентската воля.

Новият премиер е бил министър на търговията и шеф на данъчната полиция през 1990-те години, а миналата година бе назначен за руски пълномощен представител в ЕС.

Путин обясни неочакваното си решение да уволни цялото правителство преди седмица с желанието да не се губи време за новия кабинет и да се ускорят належащите административни реформи.

В близките дни Фрадков ще представи пред президента новата структура на правителството. Ще има само един вицепремиер - досегашният заместник - председател на парламента Александър Жуков. Министерствата също няма да са много, каза Фрадков пред журналисти след решението на Думата да го одобри на поста министър-председател.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?