Руският патриарх няма да дойде за честването на храм - паметника "Св. Ал. Невски"

Руският патриарх Алексий Втори няма да дойде в България за честването на 80-годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски", която ще бъде отбелязана на 23 ноември, съобщи в петък Светият синод на Българската православна църква (БПЦ), цитиран от БТА.

За юбилея у нас ще пристигне Валентин, митрополит Оренбургски и Базулукски, който ще представлява Руската православна църква.

Честването на юбилея ще започне в 17 часа на 22 ноември с бдение, което ще бъде отслужено от митрополит Валентин и от Ловчанския митрополит Гавриил, председател на организационната комисия за отбелязване на годишнината.

На празника на Св. Александър Невски - 23 ноември, божествена литургия в едноименния храм ще отслужи патриарх Максим, митрополит Валентин, както и архиереи от Светия синод на БПЦ.

През 1998 г. патриархът на РПЦ Алексий Втори дари на патриарх Максим при посещението му в Москва част от чудотворните мощи на Св. Александър Невски. Днес те се съхраняват до олтара на катедралния храм.

Александър Ярославович, княз на Новгород, е наречен Невски, когато през 1240 г. при река Нева разбива шведските войски, нахлули в княжеството. 307 години по-късно е канонизиран за светец.

Строежът на катедралния храм в София започва през 1904 г. Той представлява петкорабна кръстокуполна църква с преддверие и кула-камбанария, направена по образец на византийски тип църкви, строени в Русия през 19 в.

Храмът е облицован с бял камък, кубетата са позлатени, в интериора има стенописи, мозайки и икони от българските живописци - Иван Мърквичка, Антон Митов, Ц. Тодоров, Н. Маринов и други, както и от руските - В. М. Васнецов, П. Е. Мясоедов, Н. А. Бруни и други.

Криптата към храма е създадена през 1965 г. и е филиал към Националната художествена галерия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?