Руският патриарх разклати властта в България

Волен Сидеров се закани Валери Симеонов да напусне правителството заради нападките си към патриарх Кирил

Руският патриарх разклати властта в България

Раздорът в "Обединени патриоти" заради руския патриарх Кирил вече стигна до закана на Волен Сидеров, че Валери Симеонов може да се прости с поста си в правителството. В същото време от ГЕРБ поискаха президентът Румен Радев да каже каква позиция от името на държавата е изразил, след като руският патриарх си позволи да му държи сметка, че омаловажил ролята на Русия за освобождението на България в словото си на 3 март. Президентът отвърна, че не била водена стенограма на разговора, чийто пълен текст (или поне изказването на Кирил) изтече във видео на сайта на Руската православна църква, но президентството я скри българската общественост.

Драмата в националистическата коалиция обаче е далеч по-гласовита и с неясни последици, след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров преди ден настоя Валери Симеонов, лидер на НФСБ, да се извини за квалификациите си по адрес на руския патриарх. Възмутен от неприемливия тон на патриарха, Симеонов го нарече "второразрядно ченге от КГБ", "хитрец" и "цигарен митрополит".

Искането на "Атака" бе подкрепено и от депутатите на ВМРО, чийто лидер е вицепремиерът Красимир Каракачанов. Така всъщност има решение на цялата парламентарна група на "патриотите", което Симеонов все още не е изпълнил.

Волен Сидеров обяви в четвъртък следобед пред бТВ, че ако Валери Симеонов не бъде отстранен от вицепремиерския си пост, ще означава, че има двоен стандарт. "С Русия е позволено и да се подиграваш, и да се гъбаркаш, даже е модно. Питам се тези хора дали не искат още да сме под турско робство", коментира той.

"Коалицията с ГЕРБ не зависи от Валери Симеонов"

"Коалицията с ГЕРБ не зависи от Валери Симеонов. Тази коалиция може да продължи и без той да е вицепремиер … Политиците се сменят, животът продължава. Нищо не е изключено, всичко е възможно с политиката", заяви Сидеров, който преди около две седмици нападна Валери Симеонов по друг повод.

По думите му нападката срещу висш представител православието била атака срещу цялото православие.

Самият Сидеров не вижда нищо нередно в поведението на руския патриарх, който държа сметка на българския президент защо в словото си на 3 март, изказвайки благодарност за освобождението, вместо единната руска армия, е назовал различните народи, участвали в нея.

До средата на 19 век не е имало български народ, такъв възниква заради Русия

Лидерът на "Атака" дори е на мнение, че до средата на 19-ти век не е имало български народ и че такъв възниква едва след Руско-турската война благодарение на Русия.

"В средата на 19-и век няма български народ, няма българска нация, никой не знае, че има българи изобщо – ние сме заличени. И това, че се възраждаме като народ, като нация се дължи на Русия, на руския император, който казва отиваме да освобождаваме християнските поробени народи", обяви Сидеров в четвъртък сутринта пред БНТ. Нито водещият в студиото, нито по-късно през деня някой от политиците не обърна внимание на Сидеров, че говори неистини и фалшифицира историята.

Но, както се разбра, патриотичната коалиция в парламента не се вълнува от историческата истина за българската нация, а от това да бъде поднесено извинение на руския патриарх.

"Разбира се, че е допустимо" патриарх Кирил да държи такъв тон

"Какъв тон е държал руският патриарх?" - обърна се националистът към водещата на "Лице в лице".

"Разбира се , че е допустимо (поведението на руския патриарх Кирил). Какво каза той? Какъв беше тонът? Ла мажор? Ми минор? Си бемол минор? Защо да не се кара? (…) Беше ли ви обидно, когато френският посланик се караше от студиата, размахваше пръст и ни казваше как да живеем? Защо не ви беше обидно, когато турският посланик излизаше и обясняваше и се месеше в българската политика", продължи Сидеров.

"Какво е грешното в думите на патриарха? Той не се караше, той просто изрази недоволство за това, че ние непрекъснато неглижираме, последните години особено, под влиянието на "Америка за България" и прочее соросоидни антибългарски и антихристиански организации, ролята на Русия в нашето Освобождение и в нашето Възраждане", заяви уверено Сидеров и повтори, че "България се появи като народ, като нация, благодарение на Руската империя.

"Само Русия не е спечелила нищо от войната"

Той се съгласи, че в Руско-турската война са участвали румънци и сърби, но първите с влизането си в България започнали да изнасилват и грабят, а сърбите за участието си получили територии. Депутатът подчерта, че само Русия не била спечелила нищо от войната.

Попитан дали е разговарял с колегата си, Волен Сидеров каза, че в сряда Симеонов не е дошъл на свиканото събиране на парламентарната група на "Обединени патриоти" и двамата не са разговаряли.

На въпрос дали скандалът заплашва единството на управляващата коалиция, лидерът на "Атака" поясни, че обединението не означава "да стъпиш на нещо гнило и да си позволиш всякакви компромиси".

В сутрешната си изява пред БНТ Сидеров отказа да коментира острия тон на главата на Руската православна църква в София, защото "не съм толкова дорасъл". "И всеки, който смята, че е толкова голям или е комплексиран тип, или е много зле, не мога да давам оценка нито на българския, нито на руския патриарх", допълни той.

"Стига сме разпилявали благодарността си – някак си принизяваме я, разпиляваме я по посока на всякакви народности, които са участвали. Да, благодарим им, естествено, че ще благодарим, че са участвали, но ако не беше манифестът, заповедта, решението на руския император, нямаше да дойдат румънци, финландци и други, които да се включат в руската редовна войска", разясни Волен Сидеров.

По отношение на стабилността на управляващата коалиция с ГЕРБ той коментира, че тя се определяла от принципи, а не от "пожеланието да бъдем някакви". Подчерта също, че е направил много компромиси и на много други нападки не е реагирал, но "когато нападаш вярата, няма отстъпление".

Споделяне

Още по темата

Още от България