Руският патриарх се накара на българския президент

Радев спрял упреците с теза за "силата на мълчанието", обясниха от "Дондуков" 2

Патриарх Неофит, руският патриарх Кирил и президентът Румен Радев. Сн. БГНЕС

Руският патриарх Кирил се е скарал остро на президента Румен Радев за неправилните според него исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България.

Това става ясно от публикуван видеоклип на срещата между двамата на 4 март в президентството. Toй е качен от руската православна църква и на него не се вижда дали българският държавен глава е реагирал.

Патриарх Кирил обяснява, че въпреки нежеланието на Европа, Русия е решила да освободи България, след като е загубила Кримската война, която цяла Европа водила срещу нея.

"Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", заявява патриарх Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", допълва той.

Той продължава като посочва, че има "двойствено впечатление" от този юбилей.

"Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание", казва патриарх Кирил.

От президентството не съобщиха за гневната реакция на патриарх Кирил. По-късно оттам дадоха пред вестник "24 часа" информация за случилото се.

"Руските медии излъчват упреците на Негово Светейшество Кирил, но побързаха да се оттеглят преди отговора на президента", казаха от "Дондуков" 2.
 
"Румен Радев твърдо заяви, че “така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност”. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия", посочиха от президентството.
 
Президентът Радев казал още, че е бил впечатлен от тезата за “силата на мълчанието” в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза “Добре, нека прелистим тази страница”, разказаха от президентството.
 
"В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал", допълниха от "Дондуков" 2.
 

На тръгване от София патриарх Кирил сподели пред журналисти, че е разочарован, че ролята на Русия в освобождението на България се размива.

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, че наравно с Русия същата роля почти са изиграли Полша, Литва, Финландия", каза пред журналисти патриарх Кирил на летище "София", преди да отпътува от България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?