Руският печат: Бедността в Русия и шансовете за по-високи доходи

Руският печат: Бедността в Русия и шансовете за по-високи доходи
"Ведомости" разсъждава на първа страница ефективна ли е борбата с бедността в Русия. Страната харчи всяка година за социални плащания към 3 на сто от БВП - повече от мнозинството страни с икономика в преход. Но всичките разнообразни и скъпоструващи помощи са слабо ефективни срещу немотията, посочва вестникът, цитиран от БТА.
 
По закон държавата отпуска социални помощи на хора, чийто доход е спаднал под жизнения минимум по независещи от тях причини. Социална подкрепа получават 65 на сто от жителите на Русия, а 84 процента от подпомаганите са малоимотни. Но от всяка рубла целева помощ до бедните стигат само 25 копейки. 
 
А делът на целевите помощи в доходите на най-бедните не надхвърля средно 2 процента за различните региони.
 
Социална подкрепа се предоставя главно не на нуждаещите се, а на хора със заслуги пред държавата: стимулират ги с около четвърт от всичките социални плащания - над 700 милиарда рубли.
 
Според експерти на изданието разходите за социална подкрепа трябва да бъдат преразпределени, да станат по-целенасочени, но правителството в Москва едва ли ще го направи сега - средствата за привилегии можеше да се намалят, докато пенсиите растяха, но днес реалните доходи на хората в Русия без друго падат.
 
За жизнения стандарт в страната пише и "Независимая газета". Едно от основните положения в "майските укази" на президента Владимир Путин от 2012 г. - вдигане на заплатите с 50 на сто до 2018 г., е застрашено от провал, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.
"Повечето хора в Русия са убедени, че тези укази засягат възнагражденията в бюджетния сектор - на лекари, учители, научни работници. Това обаче е голяма заблуда, незнайно защо поддържана от администрацията и печата", се казва в статията.
 
Всъщност обаче в точка 1 на "социалния" указ става дума за заплатите на всички в Русия без изключение. И за да бъде изпълнен точно указът на Владимир Путин, още до края на 2017 г. средната заплата в Русия трябва да нарасне на 60 000 рубли месечно (887 евро, б. р.). Засега обаче според официалната статистика средната заплата в Русия не надхвърля 40 000 рубли (592 евро). 
 
Ниските заплати и осиромашаването на населението в Русия не дават шансове дори за възстановителен растеж, пише вестникът. Междувременно печатът публикува почти всекидневно регионални отчети за изпълнението на "майските укази", но данните за федералните показатели - за средната заплата в страната, са табу, добавя "Независимая газета".
Споделяне

Още от Свят