Руският подземен бос Япончик почина от раните си

Руският подземен бос Япончик почина от раните си

В частна клиника в Москва в петък почина от раните си легендарният подземен бос Вячеслав Иванков, популярен с прозвището Япончик, съобщиха руските информационни агенции. Новината бе потвърдена по-късно от прокуратурата.

Смъртта на Япончик е последица от раните в корема, които той получи, когато срещу него бе извършено покушение на 29 юли тази година.

Срещу Япончик бе стреляно пред ресторант "Тайският слон" в Москва. Снайперист го е дебнал и го прострелял, когато мафиотът излизал от заведението. Той бе откаран веднага в болница, където му бе направена четиричасова операция.

На 1 август Япончик бе изваден от реанимацията и бе преместен в общо болнично отделение, защото състоянието му се оценяваше като стабилно. След няколко дни обаче 69-годишният бос разви перитонит и отново спешно бе опериран.

Според разследващите стрелецът е изпратил куршума от паркиран до входа на ресторанта автомобил. В момента на изстрела Япончик отскочил и куршумът попаднал в корема му, наранявайки на пет места червата.

Според следователите атентатът срещу Япончик е бил заради конфликт сред криминалните групировки. Една от версиите е, че живеещият зад граница бос се е върнал в Русия малко преди покушението, за да изглади споровете в криминалните среди, които контролират хазарта в Москва.

Япончик е съден нееднократно за различни престъпления, извършени в Русия и в чужбина. През 2005 г. срещу него в Русия имаше дело за убийството на двама души, но съдът го оправда.

Подземният бос бе сочен и за един от кръсниците на руската мафия в САЩ.

Споделяне

Още от Свят