Руският посланик: База на НАТО в България няма да донесе топлина в отношенията ни

"Има два варианта за Южен поток – през България или през Гърция"

Бойко Борисов и Анатолий Макаров, сн. руско посолство, архив

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, но това няма да доведе до топлина в нашите отношения, коментира в сряда посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров.

"Какво мислите – че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия договор и решенията, които взимате и изпълнявате, идват от София и са в рамките на сътрудничеството с НАТО“, обясни дипломатът, цитиран от бТВ.

Макаров допълни, че нашата страна е тази, която решава кой да влезе в акваторията ѝ в Черно море.

"Винаги сме били убедени – това сме го обсъждали и с вашия премиер Бойко Борисов, че Черно море трябва да бъде море на мира и приятелството”, посочи той.

Посланикът каза, че е чувал за предложение за изграждане на натовска база край Варна или Бургас.

Към момента няма публична информация за изграждането на такава база. През годините е имало много предложения в тази посока от хора като бившия външен министър Соломон Паси. След напрежението в Керченския пролив темата бе поставена отново от Атлантическия клуб.

Анатолий Макаров каза, че все още няма официална договореност за разклонението на газопровода "Турски поток”.

"Вече чух, че са го нарекли "Български газопровод“, но от гръцка страна също чух да го наричат "Гръцки поток“ (…) Знаете, ние имаме два варианта – или България, или Гърция. Не знам откъде ще мине… Принципно, аз считам, че преминаването на газопровода през територията на България е приоритет за руската енергетика”, посочи Макаров.

Посланикът допълни, че на срещата на Алексис Ципрас с Владимир Путин гръцкият премиер е декларирал интерес Атина да плати парите за газовото трасе.

Реално българският газов оператор "Булгартрансгаз" смята да направи същото. Дори е изчислено, че трасето, повтарящо това на прекратения проект за "Южен поток", ще струва 2.8 млрд. лв. без ДДС, които операторът очаква да си върне от транзитни такси за ползването на газопровода. От "Газпром" вече заявиха, че ще участват в пазарния тест за търговския интерес за доставка на природен газ по маршрута от турско-българската до българо-сръбската граница.

Правилата на третата фаза на тази процедура обаче все още не са одобрени от българския енергиен регулатор, макар "Булгартрансгаз" да планираше да обяви старта ѝ на 3 декември и да я приключи до 31 декември 2018 г.

В отговор на въпрос дипломатът коментира, че Русия няма притеснения от участието на САЩ на газовия пазар чрез доставки на втечнен газ. По думите му така суровината излиза по-скъпо, отколкото предлаганата от страната му.

Макаров посоч, че Русия също се интересува от технологията, но на този етап приоритет са газопроводите.

В интервю за БНР посланик Анатолий Макаров допълни, че Русия разглежда проектите "Турски поток" и "Северен поток 2" като икономически.

"Ако има трудности с ЕС, ще решаваме на момента. Не би трябвало да има такива проблеми", каза той.

"Най-важното е да има диалог между руската и българската страна, тогава могат да бъдат изгладени всички противоречия", допълни посланикът.

Догодина се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Макаров припомни, че още през 1903-та година Софийската управа е взела решение в града да има бюст-паметник на граф Игнатиев и според него ще бъде добре, ако "най-сетне тези планове бъдат реализирани и паметникът бъде поставен на улица "Граф Игнатиев".

Идеята да се демонизира Русия е много стара, обвиняват ни за всичко - така посланик Макаров коментира обвиненията за руска следа в протеста на "жълтите жилетки" във Франция.  

Споделяне

Още по темата

Още от България