Руският посланик: Би било много добре Путин да дойде в България

Дипломатът препоръчва някой да покани руския президент, защото "кракът му не е стъпвал" тук от 2008 г.

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Руският посланик в България Анатолий Макаров отчете "позитивен прелом в застоя на българо-руските отношения" през миналата година и приветства започването на "нов етап" в тях.

"Много бих искал да развивам отношенията между България и Русия и те да вървят напред, но за последен път кракът на Путин е стъпил в България през януари 2008 г.", допълни руският посланик пред БНР в четвъртък.

"Скоро ще имаме антиюбилей, ако продължаваме така. През следващата година ще се навършат десет години от последното посещение на Путин тук. Разбирам, че никой още не е поканил руския президент в България, но би било много добре за двустранните ни отношения той да дойде, все пак обаче такава визита трябва да бъде подготвена", каза дипломатът.

Визитите на държавните глави се договарят на ниво президент. Новият български държавен глава Румен Радев на няколко пъти лансира проруски позиции в противовес на европейската политика, а от екипа му коментираха, че ще търсят засилване на диалога с Путин.

Посланик Макаров каза, че трябва да се направи всичко, за да не се повтаря повече застоят в двустранните отношения.

"През изминалата година, след петгодишно прекъсване, отново се състоя заседание на Междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество между Русия и България. Два пъти се провеждаха телефонни разговори между президента на Русия и премиера на България. Бяха проведени контакти по парламентарна линия, също така културно-хуманитарни контакти", посочи той.

"Много добре се развиваха и отношенията между православните църкви на двете страни. Когато пристигнах в България, почувствах, че е на лице едно добро начало на нов етап в нашите отношения", добави посланикът.

Той коментира и отношенията между Москва и администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп.

"Зная, че Владимир Путин винаги е казвал, че е отворен за пълномащабно взаимодействие със САЩ. Сега виждаме първите стъпки, но трябва да дочакаме делата. До този момент звучат само думи, които са достатъчно разумни и конструктивни, но нека да дочакаме съвместните действия. Ако отношенията между Русия и САЩ влязат в нормално русло и се отдалечат от тази твърда конфронтация, която съществува сега, смятам, че това само ще бъде от полза и за руско-американските отношения, и за ситуацията в света като цяло", посочи посланик Макаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?