Руският посланик: Главният интерес от енергийните проекти е на България

Главният интерес от осъществяването на енергийните проектите е на българската страна, заяви посланикът на Русия в България Юрий Исаков във вторник.

"Живеем в свят на жестока конкуренция, винаги ще намерим с кого да осъществим енергийните си проекти, желаещите не са малко", заяви още Исаков, който бе на посещение в Шумен по покана на кмета Красимир Костов.

Той коментира, че енергийните проекти могат да дадат ново геополитическо качество на България, да повишат нейния авторитет и значимост като икономически, енергиен и политически партньор.

Исаков каза още, че поддържа добри делови контакти и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, и с примера Бойко Борисов, но не се е виждал с Борисов след изявлението му, че България се отказва от проекта за строителството на петролопровода "Бургас-Александруполис" и замразява АЕЦ "Белене".

Той посочи, че Русия прекрасно разбира позицията на България да търси стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" и се стреми да помогне на страната. С разбиране се отнасяме и към позицията на България да има положително екологично заключение, преди да се пристъпи към проекта "Бургас-Александруполис".

Според него темпът на изграждането на тези проекти може да бъде по-висок.

"Неведнъж сме казвали на българските ни партньори, че има всички основания да придадем на нашето сътрудничество по-голяма скорост по енергийните проекти“, заяви Исаков. Разбираме прекрасно, че такива мащабни проекти ще се осъществят, но те са сложни, не всичко може да се реши на момента, понякога възникват неуредици", каза още руският посланик.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес