Руският посланик опроверга Путин за модернизацията на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ

Руският посланик у нас Владимир Титов опроверга предложението на президента Владимир Путин за модернизация на 3-ти и 4 ти блок на АЕЦ "Козлодуй". На срещата си с президента Георги Първанов на 5-6 септември в Сочи руският президент предложи двата блока да бъдат модернизирани срещу 150 млн. долара всеки, така че да отговарят на международните стандарти.

България пое ангажимент пред ЕС да затвори тези мощности до края на 2006 г. Думите на Путин предизвикаха учудване у министъра на енергетиката Милко Ковачев и председателя на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев, които бяха категорични, че подобни средства няма за какво да бъдат употребени, защото вече са извършени всички необходими модернизации.

Вапирев дори предположи, че става въпрос за грешка и Путин е имал през вид 1-ви и 2- ри блок. Днес посланик Титов не спомена 3-ти и 4-ти блок, но каза, че страната му е отделила 150 милиона долара за модернизацията на 5-ти и 6-ти блок и съществува възможност за влагане на пари във вече спрените първи два блока на централата.

Според дипломата Русия не е загубила интерес към АЕЦ "Белене", но все още няма конкретно решение по този въпрос. Той съобщи също, че се планира нова среща по военно-техническото сътрудничество между България и Русия.

Титов каза, че у нас ще бъде създаден регионален център по ремонт и модернизация на различните техники съветско и руско производство.

В момента се подготвя и посещение на руския министър-председател Михаил Касянов в България, което най-вероятно ще се проведе през януари следващата година.

Според посланик Титов българският износ за Русия се е увеличил с 18%, но българските стоки стигали предимно до региона около Москва.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?