Руският посланик: Отношението ни към българското правителството е уважително

"Отношението към всяко едно правителство – независимо дали е служебно, или редовно – е уважително като към правителство на суверенна държава", заяви руският посланик в България Юрий Исаков в четвъртък.

Той отказа да коментира дали има конфликт със служебния премиер Марин Райков, както коментира руското издание "Комерсант". Вестникът се позова на българския журналист Иво Инджев, според когото обтегнатите отношения между двамата се дължали на противопоставянето на Райков в качеството му на заместник-външен министър на искането на посланика за издигане в България на паметник на съветска подводница.

Исаков изнесе лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той посочи, че основните направления на външната политика на Русия са ОНД и интеграцията в постсъветското пространство чрез организации като Митническия съюз, отношенията с ЕС и САЩ, както и многостранното партньорство в рамките на световните организации – ООН, Г-20, БРИКС, ШОС.

Той подчерта, че за Москва Европейският съюз е "партньор №1". "Самата Русия се идентифицира като част от европейската цивилизация и това е неоспорим факт", подчерта посланик Исаков. Той заяви, че основният проблем, който стои между ЕС и Русия сега, е отмяната на визите.

"Убедени сме, че техническите проблеми могат да се решат много бързо. За съжаление има дефицит на политическа воля", каза руският посланик, обвинявайки "някои новобранци" в ЕС, които правят всичко възможно да спънат този процес.

Той коментира още, че ако бъдат премахнати визите за руски граждани или поне визовият режим за България бъде облекчен, броят на руските туристи може да скочи почти двукратно.

Посланик Исаков заяви, че през миналата година България е посетена от над 690 хиляди руски туристи, което представлява ръст от около 20%.

Той каза още, че през последните години преките инвестиции на руски компании в България са достигнали около 1.6 милиарда долара. Исаков съобщи, че само една голяма компания, без да посочва нейното име, планира да инвестира 1.5 милиарда долара в изграждането на производствени мощности.

Това ще е допълнителна подкрепа за вашата икономика и разкриването на нови работни места, каза той и веднага след това добави добави, че с болка наблюдава, когато мощностите на петролната рафинерия в Бургас, собственост на "Лукойл", не работят.

Сред руските инвестиции в България посланик Исаков посочи модерния туристически комплекс на Камчия, в който са инвестирани 150 милиона евро, стъпването на банка ВТБ на българския пазар, покупката на хранилище за гориво в Костинброд от "Газпромнефт" и намерението на компанията да изгради верига от газстанции в България.

Той подчерта и все по-големия брой руснаци, които се сдобиват с имот в България - става дума за около 300 хиляди руски граждани.

По-рано в четвъртък Исаков удостои председателя на Форум "България-Русия" Светлана Шаренкова с орден "Дружба" за големия ѝ принос за укрепването на приятелството и сътрудничеството с Русия.

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Павел Васев също получи отличие - благодарствено писмо от президента на Русия за заслуги в запазването и популяризирането на руската култура.

На церемонията присъстваха Георги Първанов, Ангел Марин, варненският митрополит Кирил, политици и интелектуалци.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?