"Официалната позиция на България по украинската криза е доста балансирана"

Руският посланик: София "безусловно има какво да губи"

Работа по визитата на Наришкин продължавала

Юрий Исаков. Сн. БГНЕС

Руският посланик у нас Юрий Исаков определи българската позиция за кризата в Украйна като "доста балансирана, макар да е различна от подходите на Русия"

 

"Разбираме, че на България, като член на НАТО и ЕС, ѝ се налага да се съобразява с тях за едни или други международни въпроси. Заедно с това се надявам, че украинските събития няма да повлияят на развитието на двустранното взаимноизгодно сътрудничество. София безусловно има какво да губи, като при това не веднъж са го заявявали напоследък и самите представители на българското правителство", заяви Исаков в интервю за агенция "Фокус".

 

Той посочи, че Русия от своя страна е готова да продължи двустранния политически диалог, както и икономическото взаимодействие. За това щяло да допринесе визитата на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в България в рамките на празнуването на 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

 

"Важна за нашите отношения, без съмнение, ще стане и визитата на председателя на Народното събрание на България Михаил Миков в Москва по покана на председателя на Съвета на Федерацията на Федералното Събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко. Продължаваме да работим с българските ни партньори върху организационните аспекти на посещението на председателя на Държавната Дума на Федералното Събрание на Руската федерация Сергей Наришкин в България", заяви Исаков.

 

Наришкин е в "черния списък" на Европейския съюз и затова България му отказа планирана по-рано визита у нас.

 

Руският посланик изрази съжаление, че санкциите срещу физически и юридически лица са започнали да се "превръщат в практика, която ограничава нормалното икономическо сътрудничество".

 

"Пред очите ни фактически се възражда "КОКОМ" – една отдавнашна методика от времето на "студената война", бих казал "фантом на отминалия свят”, каза Исаков.

 

В този контекст Русия оценява балансираната и прагматична политика на България в интерес на гарантирането на нейните национални икономически интереси.


"Бих искал да отбележа балансираната и прагматична политика на правителството на България, което, действайки в интересите на своите граждани, се стреми да защитава националните икономически интереси. Това засяга в частност мащабните енергийни проекти, реализирането на които ще даде мощен тласък за развитието на цялата икономика на страната и ще послужи за укрепването на енергийната сигурност в Европейския съюз като цяло.", заяви Исаков, имайки предвид очевидно проекта за газопровода "Южен поток".

 

Исаков коментира още, че Русия не бива да бъде изолирана.

 

"Тя се намира, без да преувеличавам, в центъра на всички световни процеси и международни събития, затова опитите да бъде изградена някаква различна координатна система и отвън да се намери неподобаващо място за Русия в нея са обречени на провал", заяви Исаков.

 

"Ние се стараем това да го обясним на нашите американски и европейски колеги, но за жалост не винаги искат да бъдем чути. Осъждаме обявените мерки за оказване на натиск върху Русия. Едностранните екстериториални санкции по природата си не са законни – те не съответстват нито на нормативите на цивилизованото международно общуване, нито на основите на международното право", каза още посланикът.


Според него единственият изход от настоящата криза в Украйна може да се намери при условие, че сегашното управление на Киев и Югоизтокът на Украйна проведат пряк пълноценен и инклузивен диалог.

 

"По принцип президентските избори в Украйна, насрочени от Киев за 25 май, е движение в правилна посока. Но те няма да доведат до нищо, ако хората от Юга и Изтока не бъдат уверени в това, че техните гласове ще бъдат чути, както и че след изборите техните права ще бъдат гарантирани", каза Исаков, повтаряйки на практика дословно, казаното от президента Путин преди два дни.

Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?