Заради корабите на НАТО

Руският посланик заплаши с "противодействие" в Черно море

Москва държи на визитата на председателя на Държавната дума в България, въпреки че той е в забранителния списък на ЕС

Юрий Исаков

Наличието на американски военни кораби в Черно море е в нарушение на международното законодателство, каза руският посланик Юрий Исаков и допусна "противодействие" от руска страна.

Според него конвенцията от Монтрьо ограничава пребиваването на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море.

"На ваше място бих обърнал внимание на друго, когато говорим за извънредност. Съществува определен режим на Черноморското пространство, което предвижда определени легални рамки за присъствие на кораби от чужди страни в Черно море. Бих ви предложил да обърнете внимание върху друго. В Черно море се намират два американски военни кораба и доколкото знам още два наближават, макар че това навлиза в противоречие с конвенцията от Монтрьо, която в този план установява съвършено конкретен режим. Затова да говорим за някаква повишена активност на руските самолети в басейна на Черно море... По-скоро бих обърнал внимание на тази повишена активност на нашите американски партньори. Действия от такъв род не могат да останат незабелязани. Не съм специалист по военните въпроси, но предполагам, че всяко действие безусловно поражда някакво противодействие", добави Юрий Исаков пред Дарик радио.

В същото време Исаков отхвърли твърденията, че руски самолети извършват извънредни полети край българското въздушно пространство, като принуждават нашите изтребители да летят допълнително, изтощавайки и без това ограничения си ресурс.

"Нищо подобно не съм чул. Във всеки случай всички тези действия, които се осъществяват от военновъздушните сили на Руската федерация, те са в 100% и в пълно съответствие с всички международни задължения, които Русия изпълнява", каза Исаков пред Дарик радио.

Президентът Росен Плевнелиев и военният министър Ангел Найденов съобщиха по-рано за полети на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море.

Преди ден американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" с противоракетна система "Иджис" на борда си навлезе в Черно море. Преди това САЩ изпратиха в Черно море ескадрения миноносец "Тракстън" за съвместни учения с България и Румъния, който обаче напусна района.

В Черно море пристигна и френският разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом", а се очаква да влезе и миноносецът "Дюплекс".

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 000 тона. Турция вече официално отхвърли руските критики и обяви, че строго съблюдава конвенцията.

Исаков каза още, че Русия не се отказва от планираното за началото на следващия месец посещение в България на председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин.

Наришкин е в забранителния списък на ЕС, част от санкциите заради незаконната анексия на Крим.

Наскоро, попитан дали България ще приеме Наришкин, премиерът Пламен Орешарски отговори: "Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?"

"Времето ще покаже какво ще се състои, къде ще се състои. Аз нямам информация за отмяна или изменения относно визитата. Тя е планирана за началото на месец май и не е отменена. Ако имате въпроси към ЕС, по-добре да ги адресирате до Брюксел. Русия не се отказва от тази визита. Аз нямам никаква информация, че се отменя. Няма такива уведомления и от българска страна", добави Исаков.

По думите на руския посланик няма промяна и относно визитата на председателя на българския парламент Михаил Миков в Русия.

"Сигурен съм, че това ще бъде много сериозен нов етап, стъпка в развитието на нашия диалог", каза Исаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?