Руският представител в ЕС обяви България за ненадежден партньор

След нападките за "Южен поток" дойдоха и упреци за АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис

Владимир Чижов

България не се доказа като надежден партньор, не само с "Южен поток", но и по редица други енергийни проекти. Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в сряда в интервю за телевизия Россия 24, с което засили нападките срещу страната ни, след като в понеделник руският президент Владимир Путин я посочи като виновник за прекратяването на "Южен поток".

Чижов също така изрази "учудването си", че Европейската комисия не е благодарила на Русия, след като Москва е подкрепила позицията ѝ за спиране на проекта "Южен поток". "Не чухме, няма и да чуем благодарност", каза Чижов.

"Оценявайки развитието не само на този, но и на други енергийни проекти, които засягаха България, съм принуден да коментирам отсъствието на последователност", каза Чижов и припомни как първо България е подкрепяла проектите за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис и на АЕЦ "Белене", а после започнала да си променя позицията и ги прекратила.

"Наясно съм, че политическата ситуация в България е сложна, сменяха се правителства, включително правителства си тръгваха заради разногласия по енергийни въпроси", коментира още той.

"С голяма симпатия се отнасям към България и към българския народ, но в последните години тази страна не се доказа като надежден партньор", каза още дипломатът.

Чижов уточни, че България е гледала на проекта "Южен поток" като мащеха - все едно тя няма да получава по него газ, а само ще бъде транзитна страна. "Но естествено тя щеше да получава пари за този транзит, но сега няма да ги получава", каза още той.

Той допълни още, че "вероятно за широката европейска общественост това (спирането на "Южен поток" – бел. ред.) може би беше неочаквано. За специалистите от енергийния отрасъл, които са следили еволюцията на този проект, това беше достатъчно прогнозируемо". Конкретният момент може да ги е изненадал, но това, че нещата вървят в тази посока, можеше да се предвиди, добави той.

Чижов определи като "най - нелепото, но широко разпространявано тези дни, твърдение, че на "Газпром" са свършили парите, а санкциите срещу Русия са много ефективни".

Той също така каза, че никога досега не са били водени преки преговори с Европейската комисия за "Южен поток" и за това дали отговаря на европравилата. "Какви сега разяснения чакат от Русия, аз не знам", каза руският дипломат по повод срещата, която се очаква да се състои на 9 декември в Брюксел по въпроса за "Южен поток".

Чижов също така каза, че Русия никога никого не е шантажирала за "Южен поток", "това не е наш метод, но в политиката на ЕС има такива елементи".

Той отбеляза, че е рано да се говори за това кой губи и кой печели от решението за спиране на проекта. "Смятам, че на първо място окончателният баланс трябва да се направи тогава, когато бъде построен алтернативният газопровод". Чижов обясни, че новият тръбопровод по дъното на Черно море ще излиза в западната най-европейска част на Турция.

"Това, че транзитът ще минава през Турция, а не през България е достатъчен знак коя е суверенната държава", каза Чижов в отговор на въпроса на журналистката суверенна държава ли е България, след като не може сама да взема решенията за "Южен поток".

В същото време представителят на Русия в Брюксел каза, че страната му ще води преговори с тези страни, които са изразили притесненията си от отмяната на "Южен поток".

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че Сърбия смята да проведе "сериозни" преговори с европейските и руските партньори, в които да получат разяснения около спирането на газопровода. Вицепремиерът на страната Зоран Михайлович пък каза, че не вярва в края на проекта, в който според белградският вестник "Блиц" Сърбия досега е "хвърлила" 30 млн. евро.

Запознати със ситуацията около "Южен поток" обаче твърдят пред РИА Новости, че срещи за газопровода няма да има нито със Сърбия, нито с България.

Чижов изрази увереност, че руската страна ще бъде готова да разговаря с Австрия, Унгария и Сърбия "за това какво ще правят по-нататък и как да се излезе от създалата се ситуация". "По-рано вече казах, че от турския хъб газопроводите могат да бъдат построени в различни направления", добави дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес