Руският премиер обяви в Крим, че Путин вдига местните пенсии и заплати

Полуостровът ще става икономическа зона и курорт с "колосални перспективи"

Руският премиер обяви в Крим, че Путин вдига местните пенсии и заплати

Демонстрирайки факта на завземането на Крим от Русия, руският министър-председател Дмитрий Медведев посети в понеделник региона и обяви планове за превръщането му в специална икономическа зона. Визитата, която се състоя часове след руско-американските разговори за кризата в Украйна, е знак за игнориране на Запада, който настоява Кремъл да върне Крим на Украйна, тъй като проведеният там референдум на 16 март е незаконен.

 

Медведев кацна в столицата Симферопол придружаван от много членове на кабинета си. Малко след това той председателства заседание на руското правителството, в което участваха и лидерите на Крим.

 

Русия ще създаде специална икономическа зона в Крим, за да привлече инвеститори; започва курс към вдигане на доходите на местните жители и намаляване на енергийната зависимост на полуострова от Украйна, обяви Дмитрий Медведев.

 

В планираната зона ще има данъчни и митнически облекчения и намалена бюрокрация, което ще допринесе за привличането на инвеститори

 

"Нашата цел е полуостровът да стане възможно най-привлекателен за инвеститорите, така че да се гарантират достатъчни приходи за собственото развитие на Крим", каза Медевдев.

 

Той съобщи, че руският президент Владимир Путин е подписал указ за създаването на министерство по въпросите на Крим, което ще се води от Олег Савелев.

 

Москва ще вдига заплатите на местните

 

Медведев съобщи, че Путин е подписал указ за увеличаване на пенсиите на жителите на Крим, така че постепенно да стигнат до равнището на тези на пенсионерите в Русия.

 

Увеличенията влизат в сила поетапно от 1 април.

 

От тогава пенсионерите в Крим ще получават добавка, която е в размер на 25 процента от пенсията им. От 1 май добавката ще е 50 процента, от 1 юни - 75 процента, а от 1 юли - 100 процента от установената пенсия.

 

Медведев каза, че Путин е подписал и указ за увеличение на заплатите на сътрудниците на правоохранителните органи в Крим.

 

С друг свой указ Путин е утвърдил ежемесечна надбавка на онези руски военнослужещи, които изпълняват военната си служба на територията на Крим и в Севастопол.

 

Руският премиер увери, че Крим може да се присъедини към единната енергийна система на Русия и на кримска територия да бъде построена самостоятелна електроцентрала, което ще намали енергийната зависимост на полуострова от Украйна.

 

Москва ще предприеме и действия, за да реши проблема с липсата на чиста питейна вода, ще предостави и техника за сезонната селскостопанска работа в Крим.

 

Крим ще става евтина туристическа дестинация

 

От думите Медведев се разбра, че Кремъл не само не смята да се отказва от придобивката си Крим, но и че възлага надежди на "колосалните му перспективи" за приходи от туризъм, заради които бързо ще започне да се самоиздържа.

 

Москва ще направи така, че пристанището Керч в Крим да стане едно от най-ключовите руски пристанища в Черно море, каза още Медведев.

 

Той призова да се намалят цените на билетите до Крим с 7000-8000 рубли, така че те да бъдат по-евтини от тези до Турция и България.

 

Руският премиер коментира, че е необходимо полетите до полуострова не само да са по-често, но и по-достъпни.

 

"Много важно е да се намалят цените на билетите - най-малко на нивото на седем или осем хиляди рубли , ако е възможно, дори и по-ниско. Трябва да осигурим по-ниски цени от чуждестранните дестинации като България и Турция", каза Медведев.

 

Всички тези мерки се взимат с цел жителите на Крим да се почувстват като част от една силна страна, поясни руският премиер, цитиран от Франс прес.

 

Присъединяването на Крим и неговите 2 млн. жители към Русия създава допълнителни финансови разходи за Москва в момент, когато страната страда от нисък растеж, растяща инфлация, отслабване на валутата и неочаквано силно оттегляне на капитали през тази година, отбелязва Ройтрес.

 

Финансовият министър Антон Силуанов каза миналата седмица, че тази година Русия ще похарчи в Крим 243 млрд. рубли (6.82 млрд. долара), които ще бъдат финансирани от бюджетния резерв.

 

Окончателната стойност на присъединяването на Крим обаче вероятно ще е по-висока. Икономически анализатори на Ройтерс понижиха прогнозата си за икономическия ръст на Русия.

 

Бюджетният дефицит на Крим се оценява на около 55 млрд. рубли. Полуостровът е 85% зависим от Украйна за своята електроенергия; зависимостта от Украйна за питейна вода е 90%, а за храни – още повече. Тези доставки сега са под въпрос. Местните власти се заканиха да национализират държавните фирми, включително енергийната компания "Черноморнефтгаз", която проучва шелфа за нефт и газ.


Освен че е база на руския Черноморски флот, Крим – един от малкото топли морски курорти, е една от туристическите дестинации на бившия Съветски съюз. Към момента обаче 60 на сто от посетителите са украинци, пристигащи в Крим предимно с влак.


Ще бъде трудно полуостровът да се превърне в атрактивна дестинация за руснаците, тъй като те идват главно със самолет и имат доста по-богат избор за почивки и туризъм. Крим ще трябва да се конкурира с България, Турция, Гърция и Египет, както и с новобрандирания за 50 млрд. долара руски черноморски курорт Сочи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят